Directorii generali din Romania sunt optimisti in privinta perspectivelor de crestere ale firmelor lor


44% dintre directorii generali din tara spun ca sunt foarte optimisti in ceea ce priveste perspectiva cresterii veniturilor companiilor lor in urmatorul an, in crestere fata de 39% anul trecut.


De asemenea, alti 40% dintre cei intervievati in cadrul sondajului PwC Global CEO Survey 2015 dau dovada de optimism moderat cand vine vorba de cresterea veniturilor in acest an.

Pe termen mediu, directorii generali din Romania sunt inca si mai increzatori, 54% spunand ca sunt foarte siguri de perspectivele de crestere ale companiilor lor in urmatorii trei ani (media la nivel global este de 49%).

Cu toate acestea, 27% dintre directorii generali din Romania cred ca economia globala se va deteriora in 2015, un procent de trei ori mai mare de pesimisti fata de anul anterior, cand numai 8% dintre respondentii romani credeau ca economia globala va inregistra un declin. 38% dintre executivii romani cred ca starea economiei globale va ramane neschimbata, in timp ce 35% sunt mai optimisti si cred ca se va imbunatati.

La nivel global, numarul directorilor generali care cred ca economia globala se va imbunatati in urmatoarele 12 luni este mai mic decat anul trecut, dar increderea in abilitatea lor de  acreste veniturile propriilor companii ramane stabila - potrivit raspunsurilor a mai mult de 1.300 de directori generali intervievati de PwC pentru cea de-a 18-a editie a Global CEO Survey.

Strategii de crestere

Directorii generali considera SUA ca fiind cea mai importanta piata de crestere in urmatoarele 12 luni, plasand-o inaintea Chinei pentru prima oara in cinci ani de cand aceasta intrebare a fost introdusa in chestionar. Per total, 38% dintre respondenti spun ca SUA este in top trei piete de crestere, urmata de China (34%), Germania (19%), Marea Britanie (11%) si Brazilia (10%).

De asemenea, respondentii spun ca vor implementa strategii de optimizare a companiilor lor in urmatorul an. in total, 71% spun ca vor optimiza costurile, 51% ca vor forma parteneriate sau aliante strategice, 31% ca vor externaliza o functie sau un un proces de business  si 29% ca vor finaliza o fuziune sau o achizitie la nivel local (in crestere de la 23% anul trecut).

Cresterea veniturilor

In ciuda perspectivelor mai putin optimiste asupra economiei globale, executivii raman increzatori in viitorul propriilor companii; 39% dintre respondentii la nivel global sunt "foarte siguri" ca veniturile companiilor lor vor creste in urmatorul an – acelasi procent ca si anul trecut, dar usor in crestere de la 36% in 2013.

Executivii din regiunea Asia Pacific (45%) sunt cei mai increzatori in cresterea veniturilor companiilor lor, aproximativ la fel ca anul anterior. Orientul Mijlociu este inca una din cele mai optimiste regiuni, 44% dintre respondenti fiind foarte increzatori in cresterea veniturilor, desi este in scadere semnificativa fata de anul anterior (69%). increderea executivilor este in crestere in America de Nord de la 33% la 43%. Respondentii din Europa de Vest (31%) si cei din Europa Centrala si de Est (30%) sunt mai putin optimisti cand vine vorba de perspectivele de dezvoltare ale companiilor proprii.

De la tara la tara, executivii din India sunt in topul listei celor mai increzatori in perspectivele de dezvoltare pe termen scurt (62%), urmati de cei din Mexic (50%), SUA (46%), Australia (43%), Marea Britanie  si Africa de Sud (39%), China (36%), Germania (35%) si Brazilia (30%). La polul opus se afla Franta (23%), Venezuela (22%), Italia (20%), Argentina (17%), iar ultimul loc este ocupat de Rusia, cu doar 16% dintre executivi fiind foarte siguri de cresterea veniturilor in 2015; in scadere de la 53% anul trecut, cand respondentii din Rusia erau cei mai increzatori la nivel global.

Increderea respondentilor este in scadere mai ales in tarile producatoare de petrol din intreaga lume, ca urmare a prabusirii pretului petrolului. Executivii rusi, de exemplu, au fost cei mai increzatori in studiul de anul trecut, dar anul acesta se afla la polul opus. De asemenea, increderea executivilor din Orientul Mijlociu, Venezuela si Nigeria este  in scadere”, spune Dennis M. Nally, presedinte al PricewaterhouseCoopers International

Ce ii ingrijoreaza pe executivi?

Supra-reglementarea este din nou pe primul loc in topul motivelor de ingrijorare a executivilor respondenti, in procent de 78%, in crestere cu 6% fata de anul trecut si la un nivel record in sondaj. tarile in care ingrijorarile legate de supra-reglementare sunt la un nivel foarte inalt sunt Argentina (98%), Venezuela (96%), SUA (90%), Germania (90%), Marea Britanie (87%) si China (85%).

Alte motive de ingrijorare aflate in top sunt disponibilitatea talentelor (73%), deficitul fiscal si povara creditelor (72%), incertitudinea geopolitica (72%), cresterea taxelor (70%), amenintarile cibernetice (61%) – in crestere semnificativa fata de anul trecut (48%) – precum si  instabilitatea sociala (60%), obiceiurile consumatorilor aflate in continua schimbare  (60%) si viteza schimbarilor tehnologice (58%).

Motivele de ingrijorare are executivilor sunt in crestere per total, cu exceptia costurilor de energie unde au scazut la 59%.

Economia mondiala

Directorii generali sunt mai putin optimisti decat anul trecut cand vine vorba de perspectivele de crestere – 37% dintre ei spunand ca economia globala se va imbunatati in 2015, fata de 44% anul trecut. in mod semnificativ, 17% dintre respondenti cred ca economia globala va intra in declin, un procent mai mult decat dublu fata de anul trecut (7%). Restul de 44% considera ca starea economiei globale va ramane neschimbata.

La nivel regional, rezultatele variaza considerabil. Executivii din Asia-Pacific sunt cei mai optimisti cand vine vorba de economia globala, 45% din ei anticipand o imbunatatire, urmati de cei din Orientul Mijlociu (44%) si America de Nord (37%). insa, doar 16% dintre executivii din Europa Centrala si de Est se asteapta la o imbunatatire a conditiilor economice. Respondentii din state emergente ca India (59%), China (46%) si Mexic (42%) sunt mai optimisti in legatura cu economia fata de omologii lor din statele dezvoltate ca SUA (29%) si Germania (33%).

Pentru cea de-a XVIII-a editie a sondajului PwC Global CEO Survey au fost realizate 1.322 de interviuri in 77 de tari, in ultimul trimestru al anului 2014. in Romania, au fost realizate 63 de interviuri cu directorii generali locali. Studiul integral poate fi descarcat de aici.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii