DTZ Echinox estimeaza la 500 milioane euro volumul investitiilor imobiliare din Romania in 2010


Conform companiei de consultanta imobiliara, acest volum a fost de 108,34 milioane euro in primul trimestru din acest an, fiind de aproape 21,6 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost de 5 milioane euro.

"n acest an, produsele urmarite vor fi cu precadere spatii comerciale si birouri, proprietati generatoare de venituri sigure pe termen lung, dar nu este exclus ca investitorii speculativi, cei mai activi pe piata in acest moment, sa vizeze si pachete de apartamente, al caror randament este dat de valorile reduse la care pot fi achizitionate in prezent”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting la DTZ Echinox

In ultimul an, volumul mediu trimestrial al investitiilor din Europa a crescut cu 12%, ajungand pana la 17,2 miliarde euro, pastrand tendinta de crestere de 13% din trimestru al patrulea al anului trecut, potrivit raportului European Investment Market Update, aferent trimestrului intai din 2010, al companiei consultanta imobiliara DTZ.

"Intre principalele piete ale Europei, Germania si-a crescut ponderea, inregistrand volume cu 32% mai mari, de la 3,6 miliarde in trimestrul patru 2009, la 4,7 miliarde in primul trimestru din 2010. La polul opus, volumele au fost dezamagitoare in Marea Britanie si Franta, unde activitatea s-a diminuat cu 48% respectiv 56%, din cauza frustrarii investitorilor cu privire la relativa lipsa de oportunitati de pe aceste piete”, spune Magali Marton, Head of CEME (Continental Europe and Middle East) Research.

In Europa, investitorii isi orienteaza investiile catre pietele locale, care totalizeaza 62% din investitii. Numai 5% din tranzactii au fost derulate de investitori non-europeni, fata de 25%, in momentul de varf al pietei.

Intrucat piata inchirierilor ramane slaba, iar asupra revenirii economice planeaza inca incertitudinea, numerosi investitori tergiverseaza luarea deciziilor, se mai arata in studiu.

"In ciuda acalmiei din primul trimestru, exista semne, cel putin in Marea Britanie, ale unei disponibilitati a investitorilor de a scoate proprietati cheie pe piata, pentru a beneficia de nivelul curent al preturilor si de cererea relativ ridicata la acest moment. Oportunitatii pot aparea, de asemenea, de la numarul semnificativ de produse ale caror imprumuturi devin scadente si care vor necesita refinantare in anii ce urmeaza”, mai spune Magali Marton.

Pe segmente, in primul trimestru din acest an, ponderea tranzactiilor din retail a crescut la 44% din total, fata de 27% in trimestrul precedent.

Magali Marton subliniaza ca aceasta crestere a fost generata, in principal, de intensificarea vanzarii de centre comerciale, acestea reprezentand 25% din activitatea investitionala din primul trimestru din acest an.

Astfel, vanzarea unui portofoliu in valoare de 1,3 miliarde euro, cuprinzand centre comerciale din mai multe tari europene catre Corio, a ridicat volumele din trimestrul intai al acestui an.

Activitatea de investitii pe segmentul de birouri s-a diminuat pana la 37%, in comparatie cu 54% anul trecut.

Excluzand tranzactia Corio, atat segmentul office, cat si cel de retail au inregistrat aproximativ 40% din totalul volumului de investitii.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii