DTZ Echinox: Nivelul chiriilor in retail din Romania se va stabiliza anul viitor


Conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara, acest nivel este rezultatul imbunatatirii climatului macroeconomic si al volumului limitat de spatii de retail care urmeaza a fi livrat.

In primul trimestru din acest an, chiriile au continuat tendinta de scadere de anul trecut, aceasta fiind mai accentuata in centrele comerciale din zonele semicentrale, se arata in comunicatul de presa.

Astfel, in primele trei luni din acest an fata de aceeasi perioada de anul trecut, chiriile au scazut cu 10%-15% in centrele comerciale localizate in zone centrale si cu 15%-20% in cele din ariile periferice.

Fata de perioada de varf din 2007, anul trecut, chiriile in proiectele comerciale s-au redus cu 30% - 50%, se mai spune in comunicatul de presa.

Chiriile pentru spatiile din zonele ultracentrale si centrale de pe arterele comerciale principale ale Bucurestiului au scazut cu maximum 15% de la un trimestru la altul.

Astfel, in prezent, aceste chirii variaza intre 70 euro si 90 euro/mp/luna in cazul bulevardelor Magheru si Balcescu. Aceste artere sunt urmate de Calea Victoriei, unde chiria lunara pe metru patrat variaza intre 40 euro si 70 euro, pentru spatii de aproximativ 100 mp.

In principalele cinci orase din tara (Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara), chiriile sunt, in medie, lunar, de 45 de euro/mp pentru spatiile de pe marile artere si de 25 de euro/mp pentru cele din centrele comerciale.

In martie acest an, volumul vanzarilor a crescut cu 3,7%, de la o luna la alta, dar comparativ cu anul trecut, a scazut cu 4,8%.

In primul trimestru din acest an, volumul vanzarilor s-a redus cu 8,3% fata de trimestrul intai de anul trecut.

 

Oferta
In primul trimestru din acest an, suprafata de spatii comerciale moderne (mall-uri, parcuri de retail, galerii comerciale, magazine de tip outlet) din Romania a crescut cu 29% fata de trimestru patru de anul trecut si cu 91% fata de aceeasi perioada a anului trecut, adaugandu-i-se 106.500 mp inchiriabili.

Astfel, la sfarsitul lunii martie a acestui an volumul total de spatii moderne de retail din tara noastra a ajuns la 1,34 milioane mp inchiriabili.

La inceputul anului in curs au fost inaugurate doua centre comerciale - Sun Plaza (Bucuresti), cu o suprafata inchiriabila de 76.500 mp si Atrium Center Arad, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp.

Conform planurilor dezvoltatorilor, pana la sfarsitul acestui an vor mai fi finalizate inca patru proiecte de retail, majoritatea fiind amplasate in orase secundare (localitati cu aproximativ 300.000 de locuitori).

"Cu toate acestea, numai Gold Plaza (Baia Mare) se afla intr-un grad avansat din punct de vedere al lucrarilor de constructie. Majoritatea proiectelor de retail anuntate pentru acest an sunt proiecte planificate initial pentru deschidere in 2009, dar care au fost intarziate pe fondul instabilitatii economice, existand posibilitatea de a fi amanate in continuare", se mai spune in studiu.

Daca toate proiecte anuntate vor fi gata se estimeaza ca spatiile de centre comerciale moderne vor ajunge la 1,45 milioane de metri patrati inchiriabili pana la sfarsitul acestui an.

La inceputul acestui an au fost anuntate doua proiecte - Pallady Shopping Center in Bucuresti (dezvoltat de catre Avrig 35 si Cascade Group, cu o galerie comerciala cu o suprafata de 20.000 mp inchiriabili) si Coresi Shopping City in Brasov (dezvoltat de catre Centerra, incluzand un mall cu o suprafata de 40.000 mp inchiriabili). Se estimeaza ca lucrarile de constructie la ambele proiecte vor incepe in acest an, ambele avand deja securizata o ancora de tip supermatket sau hipermarket.

In Bucuresti, gradul de neocupare a crescut in cazul centrelor pozitionate la periferie, ceea ce a avut impact major asupra noilor centre comerciale deschise.

In studiu se mai spune ca disponibilitatea pentru unitati de tip prime, in centre comerciale mature din Bucuresti ramane inca limitata.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii