DTZ Echinox: pe termen scurt, chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor scadea


Astfel, conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara, aceste chirii vor atinge in a doua jumatate a acestui an limita inferioara de la declansarea crizei, urmand ca apoi sa se stabilizeze pana in 2012.

Chiriile prime pentru birourile din Bucuresti s-au redus cu 5% in primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul anterior, si cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata in comunicatul de presa.

In prezent, nivelul chiriilor prime variaza intre 19 euro si 20 euro/mp/luna, in cazul cladirilor de birouri din zona centrala de business, intre 14 euro si 17 euro/mp/luna in celor din ariile semicentrale si intre 9 euro si 13 euro/mp/luna in zonele periferice de afaceri.

 

Oferta
La sfarsitul lui martie, volumul de spatii de birouri moderne din Bucuresti a ajuns la 1,59 de milioane mp. In primul trimestru din acest an, in Capitala au fost livrate cu 25% mai putine spatii de birouri decat in primul trimestru al anului trecut, respectiv aproximativ 68.000 de mp.

Aceasta valoare reprezinta in jur de 24% din volumul prognozat a fi gata in acest an, de 288.000 mp, care este cu 12,7% mai mic decat cel de anul trecut.

Majoritatea cladirilor de birouri livrate in trimestru intai din acest an sunt localizate in zona centrala si central-nordica. Consecinta este ca zona de nord pastreaza cea mai mare pondere din volumul total de spatii de birouri livrate (49%), urmata de zona centrala (15%) si de zona de centru-nord (14,8%).

Volumul ramas spre a fi livrat anul acesta, 220.000 mp, cuprinde in mare parte cladiri de birouri de tip A si cateva de tip B.

"Accesul limitat la finantare si gradul de disponibilitate ridicat vor duce la scaderea volumului de spatii de birouri livrate in 2011, cand estimam ca nu se vor livra mai mult de 135.000 mp pana la sfarsitul anului, in scadere cu 53%, comparativ cu 2010", se mai spune in comunicatul de presa.

Gradul de disponibilitate a crescut constant in primul trimestru din acest an, depasind trimestrul anterior ai ajungand pana la aproximativ 18%.

In nordul Bucurestiului este cel mai ridicat grad de neocupare (40%), cauzat de volumul mare al livrarilor, coroborat cu diminuarea cererii, iar centrul are un grad de neocupare de 10%.

"In contrast cu situatia prezenta, odata cu diminuarea livrarilor, suprapusa cu cererea noua, ne asteptam ca piata sa revina in echilibru, iar rata de neocupare sa scada pana la sfarsitul lui 2010', se mai arata in comunicatul de presa.

 

Cererea
Volum spatiile de birouri inchiriate in primul trimestru din acest an a fost cu 64% mai mare fata de aceelasi trimestru de anul trecut si cu 30% mai mic fata de ultimul trimestru de anul trecut, insumand 44.500 mp.

"Volumul total de spatii de birouri inchiriat este reprezentat 85% de contracte cu efect imediat, ca dovada a faptului ca cererea s-a orientat catre cladiri de birouri finalizate sau intr-un stadiu de constructie avansat. Cererea de spatii de birouri in zona centrala a variat intre 200 mp si 1.200 mp, iar in zonele descentralizate s-a manifestat interes pentru suprafetele cuprinse intre 400 mp si 1.000 mp", se mai spune in comunicatul de presa.

Se estimeaza ca in acest an se vor inchiria cu 46% mai multe spatii de birouri decat anul trecut, ajungand la 190.000 mp.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii