DTZ Echinox: Stocul de spatii de birouri din Bucuresti s-ar putea dubla in 2009, comparativ cu suprafata livrata in 2008
Potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara, cresterea estimata se explica prin existenta unor proiecte care si-au asigurat finantarea si autorizatiile de constructie inainte de T4 2008, momentul de inceput al recesiunii economice.
La sfarsitul trimestrului trei din acest an, stocul existent de spatii de birouri din Capitala a depasit cu putin valoarea de 1,42 milioane mp, se arata in comunicatul de presa.
Proiectele pe punctul de a fi livrate spre finalul anului 2009 includ cladiri cu suprafata neta intre 1.200 de mp si 50.000 de mp, amplasate in aproape toate zonele de business ale Bucurestiului. In cazul in care toate proiectele anuntate se vor finaliza, totalul spatiilor de birouri ce urmeaza a fi dat in folosinta in T4 2009 va ajunge la 180.000 de mp, reiese din raportul citat.
Potrivit reprezentantilor DTZ Echinox, activitatea de inchiriere continua sa se diminueze, ca urmare a contextului economic nefavorabil ce afecteaza companiile, de unde si nevoia mai mica pentru spatii de birouri.
De la inceputul acestui an, tranzactiile de inchiriere au fost putine si au vizat suprafete reduse. Volumul mediu al unei tranzactii a scazut, ajungand la 1.220 de mp, valoare ce reprezinta o scadere cu 46% in comparatie cu anul trecut.
In primele noua luni ale acestui an, volumul spatiilor inchiriate s-a schimbat atat in ceea ce priveste valoarea, cat si amplasarea; interesul a ramas concentrat pe zona de nord a Bucurestiului (48%), insa zona de business centrala a castigat teren, pe masura ce companiile au fost nevoite sa se relocheze, marindu-se astfel gradul de disponibilitate al acestei zone. Spatiile de birouri inchiriate in zona centrala variaza intre 150 de mp si 1.000 de mp, pe cand cererea pentru spatii mai mari de 1.000 de mp a fost limitata si a fost exprimata in special de companii care activeaza in sectorul bancar.
Numarul de pre-inchirieri s-a diminuat cu 84% fata de anul trecut. La sfarsitul T3 2009, totalul pre-inchirierilor reprezenta 28% din totalul gradului de ocupare.
S-a observat tendinta de a se inchiria spatii de birouri in cadrul proiectelor deja livrate sau in proiecte care se afla intr-un stadiu avansat de constructie. In schimb, piata experimenteaza o crestere a ofertei de spatii pentru sub-inchiriere, ceea ce determina diminuarea chiriilor medii si cresterea ratei totale de neocupare, potrivit raportului citat.
Pe fondul cererii din ce in ce mai reduse dar si a volumului mare de spatii livrate anul acesta (pana in T4 2009), nivelul ofertei s-a marit de la un trimestru la celalalt. Potrivit reprezentantilor DTZ Echinox, in T3 rata de neocupare a crescut cu aproximativ 20%, fata de trimestrul anterior, atingand valoarea de 14,46%.
Incepand cu T1 2009, nivelul chiriilor a scazut cu aproximativ 18% in cazul zonelor de tip prime, cu 21% pentru zonele semi-centrale si cu 25% pentru proiectele periferice. Valoarea chiriei pentru zone prime este de 21 de euro pe mp, in timp ce chiria variaza intre 10 euro - 19 euro pe mp pe luna in cazul zonelor descentralizate.
Intrucat cresterea economica va fi negativa si in viitorul apropiat, reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca activitatea de inchiriere sa ramana redusa. Acest lucru, coroborat cu stocul ce urmeaza a fi livrat, va impinge gradul de disponibilitate catre un nivel fara precedent. Ei mai estimeaza ca gradul de neocupare va atinge 18% - 20% la finalul anului 2009.
De asemenea, reprezentantii DTZ Echinox sunt de parere ca, pe termen scurt si mediu (3 - 12 luni), chiriile isi vor pastra trendul descendent, asteptandu-se o viitoare stabilizare in a doua jumatate a anului 2010.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.