Eliminarea plafonului de indemnizatie pentru cresterea copilului va determina 85% din mame sa petreaca doi ani in concediu


    


Potrivit unei analize Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, odata cu adoptarea legii ce prevede eliminarea plafonului de indemnizatie pentru cresterea copilului si prelungirea perioadei de concediu in aceste conditii la doi ani, numarul mamelor romance ce vor opta pentru a petrece mai mult timp acasa, alaturi de copii, se va dubla.

Astfel, daca anii trecuti, potrivit calculelor Smartree, aproximativ 42% din mamele din Romania optau pentru concediul de crestere a copilului cu durata de doi ani, in conditiile in care indemnizatia acordata de stat in acest caz este de maxim 1.200 lei, incepand cu acest an ponderea ar putea creste la aproximativ 85%.

Primele efecte ale legii ce a intrat in vigoare la 1 iulie 2016 se vor vedea in aproximativ un an. insa analizele noastre arata deja ca aproximativ 85% dintre femeile ce urmeaza sa intre in concediu de maternitate iau in calcul sa petreaca doi ani acasa, fata de un procent de 42% in anii trecuti”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.
 

Cum se calculeaza valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului
Pana in data de 1 iulie 2016, indemnizatia de crestere a copilului reprezenta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar in limita maxima de 3.400 lei in cazul concediului pentru cresterea copilului de pana la un an (trei ani in cazul copilului cu handicap) si 1.200 lei in cazul concediului de pana la doi ani. 

Insa, incepand cu aceasta vara, limitarea maxima a fost eliminata, astfel mamele beneficiind de o indemnizatie de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, fara a avea o limitare, pe parcursul celor doi ani de concediu (trei ani in cazul copilului cu handicap).

Intrarea in concediul de crestere a copilului nu are legatura cu durata de cand mama este angajata la actualul loc de munca. Atat timp cat conditia de realizare de venituri in ultimele 12 luni este indeplinita, parintele care opteaza pentru acest concediu va beneficia de indemnizatie, indiferent ca a avut un singur angajator, sau mai multi, in ultimul an”, spune Raluca Penes.

Potrivit afirmatiilor sale, acum numarul mamelor care aleg sa petreaca mai mult timp alaturi de copii va creste simtitor, deoarece noua lege asigura stabilitate familiei si ofera posibilitatea de a avea acces la un venit aproape similar cu cel din perioada de activitate.

Pe de alta parte, potrivit Smartree, exista si o categorie de mame care vor opta pentru perioade mai scurte de concediu de maternitate. Acestea sunt, de cele mai multe ori, cele care au pozitii de top si middle management si care nu pot lipsi doi ani, dorindu-si sa nu puna pauza in cariera.
 

Reintegrarea in campul muncii dupa concediu de crestere a copilului
Analiza Smartree a mai aratat ca, de cele mai multe ori, mamele care petrec mai mult de un an in concediul de crestere al copilului aleg sa se revina la jobul de dinainte. De altfel, acest lucru este recomandat si de specialistii companiei, care considera ca reintegrarea este mult mai usoara intr-un mediu déjà cunoscut. Pe de alta parte, Raluca Penes spune ca firmele ezita sa recruteze mame dupa o perioada de doi ani de zile, acesta fiind este un alt motiv pentru care femeile revin la vechiul loc de munca, urmand o perioada de adaptare si abia ulterior, daca isi doresc o schimbare, cauta un alt job.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii