Energy Forum 2015: se schimba rolul statului in domeniul energetic


    


Aceasta este una din concluziile evenimentului Energy Forum 2015, organizat saptamana trecuta de BusinessMark.

Conferinta a constituit un prilej de analiza si dezbatere a sectorului energetic, reunind reprezentanti ai managementului celor mai importante companii energetice prezente pe piata romaneasca, ai autoritatilor si ai asociatiilor din energie, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Observam ca se schimba rolul statului in domeniul energetic. Statul devine actionar minoritar in companiile pe care le-a gestionat candva si devine gestionar de ajutoare de stat. Fondurile structurale sunt de fapt un ajutor de stat. Certificatele verzi, bonusul de cogenerare sunt tot ajutoare de stat, chiar daca nu trec pe la stat, ci direct de la public catre agentii economici. Chiar daca statul nu mai are bani in buzunar pentru a sustine companiile pe care le detine, gestioneaza aceste ajutoare de stat”, a declarat Valeriu Binig, Partner, Advisory, EY Romania.

Ovidiu Demetrescu, Director General, Hidro Tarnița, a subliniat ca in Romania, avem forta de munca foarte buna.

Incercam sa retinem aici oamenii valorosi, dar aceasta forta de munca nu trebuie sa fie ieftina, ci platita corect. Pana la urma, banii cu care ii platim se intorc in economie, pentru ca sunt cheltuiti tot aici. De asemenea, trebuie sa le oferim investitorilor un mediu in care sa poata sa isi planfice business-ul. Este adevarat ca in Romania s-au modificat regulile in timpul jocului, dar era de asteptat sa se schimbe, avand in vedere schemele respective. De altfel, astfel de schimbari s-au intamplat in multe alte tari”, a afirmat Ovidiu Demetrescu.

Potrivit acestuia, avem o evolutie stabila a productiei de energie, iar consumul este oarecum fluctuant, nivelul de generare de 60 Terra pe an fiind o veste buna.
George Guran, Sef Serviciu, Organismul Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a vorbit despre Investitii in domeniul energetic promovate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020.

Pentru proiectele privind promovarea productiei de energie din biomasa si surse geotermale, intensitatea ajutorului de stat acordat nu poate depasi: 60 % din costurile eligibile pentru intreprinderi mari, 70% din costurile eligibile pentru intreprinderi mijlocii, 80% din costurile eligibile pentru intreprinderi mici (inclusiv microintreprinderi)”, a declarat George Guran.

Potrivit acestuia, diferenta pana la valoarea totala a proiectului se acopera de beneficiar.

Tranzactiile trebuie sa fie transparente, nediscriminatorii si publice. Este normal, dar la noi s-a mers catre o abordare legata doar de cuvinte si nu de ansamblul lucrurilor care trebuiau sa se intample. Transparenta este un mod de comportare si nu o afisare de date pe niste site-uri. Ar trebui sa vorbim despre un mod de comportare al companiilor si nu de o concentrare asupra definitiei din Dex a transparentei. Credem ca unul dintre instrumentele care ar putea completa lucrurile bune care s-au facut pe piata romaneasca este posibilitatea de a se incheia direct contracte bilaterale negociate. Burse de energie electrica exista in toate tarile UE si catre ele se uita toti cei care fac tranzactii in domeniu, dar nicio bursa nu a fost delegata sa faca toate tranzactiile din tara respectiva asa cum se intampla in Romania”, a declarat Ion Lungu, Presedinte, Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania - AFEER.

Potrivit acestuia, din noiembrie se vor putea face tranzactii numai dupa indeplinirea a doua conditii: licenta de tranzactionare si inscrierea in Registrul National de Tranzactionare.

Daca in scoala invatasem ca prin cogenerare se face o reducere de combustibili de 30%, tehnologiile de azi au dus la o reducere de peste 40%. Cogenerarea este singura tehnologie care reuseste acest lucru si care creste simultan eficienta. Asta inseamna ca ar trebui sa acordam o mai mare atentie cogenerarii. Din pacate, asta se intampla numai in tari ca Danemarca, Anglia, Germania. Replica este ca la noi nu se poate. Sunt necesare masuri reale, nu masuri electorale. Pentru mine, este o amenintare elaborarea unei noi strategii energetice.  Inainte de a face aceasta strategie sunt necesari alti pasi inainte, iar la noi nu sunt facuti”, a declarat Vasile Muntenita, Presedinte, Cogen Romania.

Vasile Muntenita a precizat ca sunt orase unde nu exista solutii pentru incalzire in iarna urmatoare si ca nu se cauta solutii, ci primeaza anumite interese locale. De asemenea, acesta a precizat ca surse din piata sustin ca maximum o saptamana Capitala se va confrunta cu lipsa apei calde.

Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte Romania, a vorbit despre accizarea energiei obtinuta din biomasa.

Resursa regenerabila este cea mai abundenta de pe planeta, prima forma de energie, utilizata de om, odata cu descoperirea focului. Este laudabila productia si consumul de astfel de energii, dar nu uitati ca din punctul de vedere al accizelor sunteti priviti ca producatori clasici. Anumite produse obtinute din biomasa (de exemplu, bioetanol, biomotorina, biogaz) intra sub incidenta regimului de antrepozitare, indiferent daca acestea sunt destinate comercializarii/consumului propriu”, a declarat Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte Romania.

Potrivit acestuia, produsele din biomasa supuse legislatiei de accize: Biomotorina (Ester metilic de calitatea motorinei, produs din ulei vegetal sau animal), Bioetanol (Etanol produs din biomasa si/ sau fractia biodegradabila a deseurilor), Biogaz  (Produs din biomasa si /sau din partea biodegradabila a deseurilor - in stare gazoasa/lichefiata), Energie electrica  (Produsa in centrale electrice ce au ca sursa de energie biomasa), BIO-ETBE (Etil-tert-butil-eter produs pe baza de bioetanol).

In partea de suportabilitate ar trebui sa fie prezent statul. Nu este tarziu, dar poate ca este ultimul ceas. Aproape 45% din populatia Romaniei este in pragul saraciei energetice. Sunt la limita posibilitatii de a plati facturile la energia electrica. Suportabilitatea ar trebui sa fie principala preocupare a Guvernului. Avem consumatori vulnerabili, din motive de sanatate sau alte cauze, care nu pot sa isi plateasca factura la energie electrica. Distorsiunea pretului gazului din ultimii ani a dus la contorsiunea domeniului in Romania”, a declarat Silvia Vlasceanu, Director Executiv, Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie - ACUE.

Potrivit acesteia, interventia politicului in domeniul energetic s-a facut si se face fara sa se tina cont de experienta si pozitia specialistilor in domeniu.
 

startups.ro a sprijint evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii