Ernst&Young: mai putine fuziuni si achizitii, dar cu o valoare medie mai mare


Conform datelor Ernst&Young, in primele cinci luni din acest an, s-au incheiat 52 de fuziuni si achizitii, fata de 59 in aceeasi perioada de anul trecut, iar cele mai multe (45) au fost facute de investitorii strategici.


Valoarea unei tranzactii a crescut cu aproximativ 50%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la circa 30 de milioane de euro, potrivit Ernst&Young.

"Investitorii financiari n-au fost foarte pregatiti pe piata, s-au concentrat pe ceea ce au acasa. Fondurile de private equity sunt prezente in tranzactii mari pe piata romaneasca, dar nu intotdeauna gasesc match-ul perfect", a spus Cornelia Bumbacea, partener la Ernst&Young, in cadrul conferintei M&A Outlook.

Andreea Mladin, director de M&A la Capital Partners, a mentionat insa ca, potrivit calculelor acestei case de investitii, in primele cinci luni din acest an, fata de aceeasi perioada de anul trecut, numarul de tranzactii de M&A s-a redus, iar valoarea medie a unei tranzactii este intre 10 milioane de euro si 20 de milioane de euro.

"Oarecum aceasta (n.red. - 10 - 20 de milioane de euro) este si valoarea medie a IMM-urilor de la noi. Fata de Polonia, piata de M&A de la noi este de zece ori mai mica. Inseamna ca avem IMM-uri mai putin atractive, care ar trebui sa fie tinta fondurilor de private equity", a subliniat Andreea Mladin.

Diferenta intre cele doua valori medii a tranzactiilor este motivata de modalitatea in care fiecare dintre cele doua companii calculeaza valoarea medie si ce sume iau in calcul.

Conform Ernst&Young, ca numar, sectorul unde s-au facut cele mai multe tranzactii de M&A in primele cinci luni din acest an este cel imobiliar (15%), urmat de servicii (12%) si de retail (10%), iar cate 8% au fost IT&C, media&entertaiment si chimicale.

"Au existat doua peak-uri (n.red. - o activitate mai intensa): unul a fost in noiembrie 2011, cand discutiile au ajuns la un mic grad de maturitate; al doilea a fost la inceputul primaverii 2012, cand discutiile au dus la rezultate mai certe si s-a confirmat dorinta de a continua tranzactiile. Due diligence-ul (n.red. - verificarea companiilor) a continuat, dar cererea s-a atenuat. Ne asteptam la o vara fierbinte, din punct de vedere al tranzactiilor, fie ca vor incepe discutiile sau vor continua", a detaliat Cornelia Bumbacea.

Indicele de maturitate al Romaniei este acelasi cu cel al Bulgariei, de 54%, dar sub cel al Ungariei, de 65%, Poloniei, de 68%, si al Cehiei, de 72%, potrivit Ernst&Young. Acest indice se stabileste pe baza a sase factori: economici, financiari, politici, administrativi, socioculturali si tehnologici.

Partenerul de la Ernst&Young a mai spus ca una dintre tendintele de pe piata este aceea ca business-urile antreprenoriale de familie incep sa fie cedate celei de-a doua generatii, care si-a facut studiile in strainatate.

"Mai observam ca business-urile romanesti vor sa se extinda regional. In orice criza trebuie sa vezi partea de sus. Ne asteptam la consolidari in anumite sectoare, dar depinde de unde se intalnesc intre dorintele antreprenorilor romani, ale investitorilor din afara si cele din exteriorul Romaniei", a detaliat Cornelia Bumbacea.

Dan Farcasanu, director de investitii la fondul de investitii Resource Partners, a spus ca piata de M&A este inca destul de slaba, dar sunt sperante ca va reveni anul viitor si, probabil, vor mai fi si companii intr-o faza de restructurare care vor veni catre fondurile de investitii.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii