Esop: Chiriile birourilor din Bucuresti au inceput sa scada


Valoarea medie a acestora s-a redus cu aproximativ 15% si a ajuns la cea de la inceputul anului, de 17 - 18 euro/mp/luna.

Tendintele de reduceri la care asistam nu au drept cauza principala criza financiara si economica, aceasta fiind doar un factor care a grabit sau poate accentuat putin tendinta de reducere”, detaliaza Mirela Raicu, partener la Esop Consulting. 

Chiar daca nu au inca dificultati din cauza crizei, firmele privesc cu ingrijorare perspectivele pentru anul urmator, astfel ca isi regandesc planurile de relocare, se arata in comunicatul de presa. Cel mai adesea, relocarea se datoreaza extinderii numarului de angajati sau unor standarde mai ridicate in ceea ce priveste imaginea companiei.

Chiar daca solicitarile nu vor mai fi la acelasi nivel ca in perioada 2007, un an deosebit de dinamic din acest punct de vedere, credem ca segmentul de birouri va ramane in miscare, si unul mai putin mai putin expus turbulentelor”, mai spune Mirela Raicu.

Reprezentantul Esop spune ca se simtea nevoia unei diminuari a chiriilor, dupa cresterea semnificativa a acestora de la inceputul anului, crestere greu sustenabila pentru o companie chiar si intr-un moment de ascensiune a mediului economic.

La sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2008, chiriile au crescut pana la 21 euro/mp/ luna. Conform Esop, situatia a fost alimentata de zvonurile privind cresterea pretului materialelor de constructie si de cererea foarte mare de spatii de birouri existenta in piata in acel moment.

Dupa cum spune Mirela Raicu, acele conditii nu mai sunt valabile in prezent, pentru ca pretul materialelor de constructie a inceput sa revina la normal, iar putere de absorbtie existenta la inceputul anului s-a diminuat.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii