Esop: Chiriile in vile ar trebui sa fie cu 20% - 25% mai scazute


In prezent, un metru patrat de birou intr-o vila din Bucuresti se poate inchiria, lunar, cu 17 euro - 22 euro in medie si pana la 25 - 30 euro in cazul imobilelor de patrimoniu.

Valorile din prezent sunt duble fata de cele din perioada 2002 - 2005, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop. In urma cu trei - patru ani, vilele reprezentau principala alternativa pentru companiile din Bucuresti, in special pentru cele care alocau un buget intre 9 euro si 13 euro/mp/luna.

Pana cand proprietarii nu vor intelege si nu vor efectua ajustari ale chiriilor vilelor, credem ca acest segment va ramane relativ blocat”, spune Mirela Raicu, Partner la Esop.

Chiriile practicate in prezent pe acest segment au dus la cresterea perioadelor de neocupare a vilelor, pana la patru - sase luni si chiar mai mult. In perioada 2006 – 2007, o vila statea neinchiriata intre trei si patru luni. Consecinta este ca firmele care vizau inchirierea de vile pentru sedii se orienteaza spre imobilele de birouri.

Aproximativ 75% dintre solicitarile ce ajung in cadrul companiei noastre vizeaza prioritar inchirierea unui spatiu in cladiri de birouri”, completeaza Mirela Raicu.

Pe langa chiriile mari, companiile prefera imobilele de birouri si pentru ca le este greu sa transforme vilele in spatii potrivite pentru birou. In plus, oferta din spatiile de birouri este tot mai diversa, iar unele companii au inceput sa aiba o putere financiara tot mai mare.

Un studiu Esop mentioneaza ca cererea mare de spatii de birouri inregistrata in primele sase luni din 2008 a continuat tendinta remarcata inca din a doua jumatate a anului trecut. In 2008, gradul de neocupare a inregistrat un minim istoric de 0,2% - 0,4% pentru spatiile moderne din zone ultra-centrale si centrale din Capitala, respectiv 2,2% - 2,6% pentru cele situate in alte zone sau de calitate mai scazuta.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii