Facultatea poate oferi o baza de informatii utile tinerilor antreprenori, insa nu una completa


Reprezentantii celor patru echipe de studenti desemnate castigatoare in finala nationala a programului Start Business au spus ca in timpul facultatii au acumulat o serie de informatii care i-au ajutat la punerea in practica a ideii de afaceri, insa experienta directa le-a adus beneficii mult mai mari.

Urmand o facultate cu profil tehnic, membrilor echipei Eventriffic le-au lipsit cunostintele de business, fiind nevoiti sa citeasca, sa caute si sa invete singuri anumite lucruri.

Cand am inceput sa lucram la proiecte, acesta a fost un mare dezavantaj neacordand o importanta la fel de mare partii business a start-up-ului. Insa, putem spune ca acesta a fost si un mare avantaj, intrucat am putut crea produsul exact cum ne-am dorit si ne-am putut implica pe deplin in procesul de development”, spune pentru startups.ro Stefan Neculai, echipa Eventriffic - o aplicatie care centralizeaza opinii emise prin intermediul retelelor sociale de participantii la evenimente pentru a oferi feedback organizatorilor, si care va fi lansata pe piata in aceasta vara.

El mai spune ca participarea in cadrul programului Start Business i-a ajutat sa inteleaga faptul ca un start-up bun nu are nevoie doar de produs in sine, ci si de o strategie de marketing care sa scoata in evidenta adevaratul potential al produsului si sa il ajute sa creasca.

Pe de alta parte, echipa Pro Design Innovations care a dezvoltat o masa multitouch - un echipament interactiv de prezentare, are studii in zona de business, in cea de tehnologie intervenind pasiunea pentru sistemele multi-touch.

Fiind liderul echipei, am intrat in postura de manager pentru cateva luni si mi-am dat seama ca practica si teoria ajungeau la un moment dat sa se bata cap in cap. Dai peste tot felul de situatii, chiar pot aparea stari conflictuale, si daca nu iei o decizie prudenta se poate da totul peste cap”, spune pentru startups.ro Jianu Andrei, echipa Pro Design, care s-a ocupat foarte mult si de partea tehnica.

Oana Floricioiu, un alt membru al echipei Pro Design, a spus ca spre deosebire de proiectele realizate in facultate, in programul Start Business, pe langa identificarea tuturor costurilor, a trebuit sa se gandeasca si la strategii eventual de diminuare a acestora si mai ales sa tina cont si de deciziile celorlalte departamente, si anume de marketing si productie.

Ce am invatat in plus? Sa am o gandire de ansamblu. Atunci cand iei in calcul partea financiara trebuie analizate si restul activitatilor pentru ca o decizie financiara buna nu inseamna neaparat una buna pentru marketing”, precizeaza Oana Floricioiu.

Aviziero s-a nascut dintr-o necesitate identificata - transparenta in procesul de administrare a asociatiilor de proprietari. La crearea aplicatiei online a lucrat, timp de aproape un an, o echipa formata din doi programatori si un grup de administratori, pentru a reuni experienta ambelor domenii.

Notiunile asimilate in timpul facultatii ne-au oferit instrumentele necesare pentru a pune cap la cap un plan solid de afaceri. Eram familiarizati cu pozitionarea marcii si segmentarea pietei, cunosteam pasii de lansare a unui nou produs sau serviciu, prin urmare am avut inca de la inceput o viziune clara si am stiut ce obiective urmarim”, spune pentru startups.ro Bogdan Ioan, echipa Aviziero.

El mai spune ca modul in care programul Start Business i-a determinat sa puna in aplicare componente ale planului de afaceri, i-a invatat ca timpul de lucru si bugetul alocat sunt resursele ce constituie puntea dintre idee si transpunerea in realitate.

Cand proiectul are o limita temporala si un buget prestabilit, realizezi ca primeaza selectia ideilor pe criterii de calitate, in defavoarea cantitatii din proiectele de la facultate”, a precizat Bogdan Ioan.

Andrei Petrut din echipa Olyv, care a dezvoltat Doctorul Mobil - o aplicatie GPS ce ofera informatii despre cele mai ”curate” trasee pentru persoanele alergice, a spus ca facultatea l-a ajutat pentru ca a invatat tehnologiile/uneltele cu care a lucrat la proiect. Insa i-ar fi placut sa faca si educatie antrepnoriala in anii de facultate.

In cadrul programului Start Business am invatat ce inseamna sa conduci o echipa, sa coordonezi o mana de oameni pentru a duce la bun final proiectul, si cum sa gasesc solutii la problemele aparute pe parcurs. In facultate nu am avut aceasta oportunitate”, spune pentru startups.ro Andrei Petrut.

Start Business este un program de educatie antreprenoriala destinat studentilor de orice profil, care ofera experienta de a dezvolta si pilota un produs sau serviciu in cadrul unei mini-companii, cu clienti si operatiuni reale, colaborand cu consultanti voluntari din mediul de afaceri. Participantii au posibilitatea de a dobandi cunostinte si abilitati de administrare a unei afaceri, beneficiind in acelasi timp de o experienta “learning by doing”.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii