Fara creditul in euro, Romania n-ar fi avut crestere economica, in ultimii zece ani


Afirmatia a fost facuta de Steven van Groningen, Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania, care a argumentat ca existenta sau nu a creditelor in euro pe piata noastra este mai mult o discutie filosofica.

 

"In Romania nu avem o situatie uzuala, pentru ca aproape toate creditele sunt in euro, iar moneda de baza nu este euro. Atunci, EURIBOR (n.red. - Euro Interbank Offered Rate) nu reflecta situatia, nu este un factor transparent pentru Romania. Ar trebui sa fie EURIBOR, plus factorul de risc de tara", a mai spus Steven van Groningen, in cadrul unei conferinte de presa.

Profitul net al Raiffeisen Bank a fost anul trecut cu 12% mai mare fata de anul anterior, de 83 milioane euro, iar rata solvabilitatii (incluzand profitul) era de 13,3% la sfarsitul anului trecut, se arata intr-un comunicat de presa.

Rezultatele financiare ale bancii sunt realizate dupa standardele de contabilitate International Financial Reporting Standards (IFRS).

Reprezentantii bancii atribuie rezultatele de anul trecut pe injumatatirea cheltuielilor cu provizioanele, care au ajuns anul trecut la 48 milioane de euro.

Venitul net al bancii a scazut cu 8%, fiind de 413 milioane de euro. Cheltuielile operationale ale Raiffeisen Bank, de 266 milioane euro, au fost usor mai mici decat in anul precedent, cand au fost de 269 milioane de euro. Astfel, raportul cost/ venituri a crescut la 64,5% in 2010, de la 60% in anul precedent.

"Rezultatele noastre pentru 2010 sunt cu adevarat exceptionale, date fiind atat recesiunea prin care a trecut economia Romaniei in ultimii doi ani, cat si situatia pietelor financiare. In 2011, vom continua sa ne dezvoltam si sa ne eficientizam activitatile si ne vom concentra asupra unui control atent al costurilor", a mai spus Steven van Groningen.

La sfarsitul anului trecut, valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank era cu 9% mai mare fata de aceeasi perioada a anului predent, ajungand la 5,11 miliarde de euro.

Volumul total al creditelor a crescut cu 18%, ajungand la 3,04 miliarde de euro, iar al depozitelor cu 9%, la 3,69 miliarde de euro. Astfel, raportul credite/depozite era de 83% la sfarsitul anului trecut, fata de 76% la finele anului anterior.

Anul trecut, Raiffeisen Bank a ramas cu aproximativ acelasi numar de clienti, in jur de doua milioane, dintre care aproape 105.000 IMM-uri si 8.000 de clienti corporate.

La sfarsitul anului trecut, reteaua bancii avea cu aproape 3,5% mai putine unitati, fata de anul anterior, ajungand la 540, si cu 0,5% mai putini angajati, avand 6.104 angajati.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii