FDSC - 30 de milioane de euro pentru ONG-uri


Suma este disponibila prin programul "Fondul ONG", parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), 2009 - 2014.

 

Acest program va fi lansat la mijlocul lunii aprilie, fiind finantat de guvernul Norvegiei.

Ionut Sibian, directorul executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), a spus, in cadrul conferintei Connection 2013, ca intre domeniile pe care le finanteaza au fost nevoiti sa revina la anumite lucruri pe care le-au considerat inschise odata cu aderarea, printre care serviciile sociale, pentru ca se maresc diferentele dintre urban si rural, intre saraci si bogati.

"Vrem sa ajutam 200 de comunitati interetinice din Romania, mai ales rromi, pentru a iesi din zona de saracie", a detaliat Ionut Sibian.

Cea mai mare parte a sumei, aproximativ opt milioane de euro, este alocata pentru servicii sociale si servicii de baza pentru grupurile vulnerabile. Restul sumei va fi folosita pentru implicare sociala (6 milioane de euro), inegalitate sociala (4,45 milioane de euro), dezvoltarea ONG-urilor si a relatiilor dintre acestea (3,55 milioane de euro) si dezvoltare durabila (3,5 milioane de euro).

La acest program, cei de la FDSC vor colabora cu Fundatia pentru Parteneriat si cu Centrul de Resurse pentru Comunitatile Rome. 

Pe langa acesta, din februarie, FDSC a deschis un apel de proiecte in cadrul programului Fondul pentru Inovare Civica (FIC). Anul trecut, au avut pentru acest program un buget de 400.000 de dolari, cu care au finantat 26 de proiecte, alese din 800 de aplicatii. Perioada de implementare pentru acestea variaza intre 4 ani si 24 de luni.

Ionut Sibian a mentionat ca in acest an incearca sa finanteze mai multe proiecte la nivel national.

Astfel, pentru 2013, au in buget de 200.000 de dolari pentru 15 proiecte, dintre care cinci din mediul rural, orasele mici si cele aflate la prima finantare. FDSC a primit deja 1.200 de scrisori de interes, iar proiectele selectate vor fi anuntate la sfarsitul lunii iunie.

Pentru ONG-urile cu vechime si care vor sa se extinda prin autosustinere, o varianta de finantare este Fudatia Romano-Americana, care are sapte programe de finantare, printre care unele pentru mediu si agricultura.

"Daca vrei sa faci o schimbare trebuie sa te uiti in jurul tau, sa vezi ce poti face si cum. Ideea este cum sa faci un model in care sa vezi ceea ce faci bine, dar mai ales ce este rau, sa rezolvi ce este rau si apoi sa comunici ce ai invatat de aici", a spus Roxana Vitan, directorul executiv al Fundatiei Romano - Americane.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii