Finantare pentru proiectele de pregatire a angajatilor


Firmele pot accesa una dintre cele cinci linii de finantare, din totalul de sase, lansate saptamana trecuta de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Banii sunt destinati proiectelor de 500.000 de euro - 5 milioane de euro, pentru pregatirea angajatilor. Perioada de implementare a proiectelor este cuprinsa intre sase luni si trei ani.

Proiectele se pot depune pana pe 19 iunie 2009, la ora 16, se arata in Ghidurile solicitantului.

Suma alocalta pentru cele sase linii de finantare este de 545 milioane de euro, se arata in comunicatul de presa. Din aceasta suma 85% (463,25 milioane de euro) reprezinta contributia Fondului Social European si 15% (81,75 milioane de euro) contributia nationala, din bugetul de stat. Proiectele sunt finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resusrselor Umane (POSDRU).

Companiile pot beneficia de finantari prin intermediul organizatiilor din care fac parte (asociati profesionale, patronate sau Camere de Comert si Industrie). Furnizorii privati de formare profesionala pot obtine finantare direct.

Liniile de finantare disponibile in acest mod sunt cele din Cererea de depunere de proiecte nr. 80 - “Calificarea - o sansa pentru viitor”, nr 81 - “Competente pentru competitivitate”, nr. 82 - “Integrare pe piata muncii”, nr. 83 - “Mediul rural - oportunitati de ocupare” si nr. 84 - “Pentru o viata mai buna”. Valoarea totala a acestor cinci linii de finantare este de 495 milioane de euro.

Cele sase linii de finantare sunt destinate mai ales institutiilor de stat, ministerelor si ONG-urilor, pentru ca proiectele eligibile sunt cele strategice, implementate la nivel national, multi-regional sau sectorial, dar pot sa aplice si unele companii.

In proiecte pot fi implicati mai multi parteneri, inclusiv din alte tari din Uniunea Europeana. Contributia solicitantilor va fi intre 2% si 17,35%, in functie de linia accesata si de tipul de organizare al acestora.

Proiectele se pot depune online, pe site-ul dedicat.

Cererile de Finantare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse”, se subliniaza in Ghidurile Solicitantului pentru cele sase linii de finantare. Depunerea se face urmand trei pasi.

Dupa depunere, in urmatoarele 30 de zile, proiectul va fi evaluat.

Se va face un top si vor primi finantare proiectele cele mai bune. Nu se va urma ordinea primul venit, primul servit”, a spus Alexandru Petru Fratean, secretar de stat in MMFPS, in cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia lansarii celor sase linii de finantare.

Potrivit lui Marian Sarbu, Ministrul MMFPS, prin cele sase linii de finantare pot fi ajutate aproape 70.000 de persoane in cadrul a 200 - 220 de proiecte si pot fi dezvoltate 100 de programe.

In cadrul liniilor de finantare lansate de Ministerul Municii la sfarsitul lunii martie au fost depuse peste 4.000 de proiecte, dintre care 26 se afla in evaluare. Suma pentru aceste finantarii este de 142 milioane de euro pentru subventionarea salariilor somerilor angajati, pentru formare profesionala si pentru siguranta si securitate la locul de munca.

Pe 9 mai, MMFPS va mai lansa inca 13 linii de finantare cu o valoare de 300 milioane de euro. Unele dintre aceste linii vor avea ca scop si dezvoltarea culturii antreprenoriatului in randul studentilor.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii