Firmele nu-si pot face campanii de comunicare pe baza a ceea ce aud in social media


Sally O'Rourke, Managing Director la Communispace, a precizat ca motivul este acela ca oamenii vor sa impartaseasca lucruri pozitive si spun multe pe Facebook, dar nu neaparat ceea ce cred cu adevarat.


"Vocea pe care o auzi (n.red. - ca firma, in social media) nu este neaparat cea mai relevanta, astfel incat trebuie sa-ti stabilesti propriile tendinte. In comunitatile private, oamenii spun ceea ce nu spun pe Facebook. Oamenii nu distribuie doar informatii, ci cum se simt", a explicat Sally O'Rourke, in cadrul conferintei RoNewMedia.

Managing Director-ul Communispace a precizat ca in comunitatile private oamenii impartasesc cele mai intime informatii.

"Ca organizatie trebuie sa le dai in social media ceva ce nu vor gasi in alta parte, dar trebuie sa stii ca nu sunt prietenii tai. Social media nu sunt un pericol, ci o schimbare, iar companiile ar trebui sa verifice mai mult ceea ce aud", a completat Sally O'Rourke.

Managing Director-ul Communispace a mai spus ca firmele ar trebui sa ia informatiile pe care le aud in social media, sa le verifice cu reactiile si opiniile dintr-o comunitate, apoi sa se promoveze pe baza acestor ultime informatii.

"A avea o pagina de Facebook nu este o strategie. Fa-ti o pagina de Facebook, dar pune pe cineva sa asculte. Sa te informezi bine inainte de a face o campanie in social media", a detaliat Sally O'Rourke.

Ea a adaugat ca motivul pentru care un brand isi creaza o comunitate este proiectul in sine.

"In cazul indivizilor (n.red. - vedetelor sau persoanelor cunoscute) se formeaza o comunitate, pentru ca oamenii vor sa fie acolo. Conform studiilor, 62% dintre oameni nu participa la paginile de brand sponsorizate, iar 75% nu-si pun opiniile pe aceste pagini si doar 1% au pus ceva original", a precizat Sally O'Rourke.

De asemenea, conform studiilor 63% dintre oameni au sters din lista lor prieteni cu care nu vor sa fie asociati.


Cum ar trebui construite mesajele in functie de modul de gandire
"Cei mai buni comunicatori sunt cei care stiu sa asculte cel mai bine. Pentru multi, social media inseamna a te conecta cu ceilalti, iar pentru altii este business, astfel trebuie sa te gandesti cum va judeca fiecare continutul. Este un cerc: te gandesti cine sunt clientii, apoi cum sa le comunici si in ce context" a spus Nancy Nemes, CMO Consumer Marketing la Microsoft.

Astfel, companiile trebuie sa creeze mesaje pentru persoane sau arhietipuri.

Urmatorul pas in comunicarea companiilor este de a asculta, de a aduna informatiile, de a le analiza, de a face o strategie pe baza actiunilor dinainte, de a se implica in comunicare si de a repeta mesajele.

CMO-ul Consumer Marketing de la Microsoft a subliniat ca, in actualul context creat de internet, companiile nu trebuie sa mai gandeasca in clisee si sa ia in calcul ca noile generatii sunt super consumatori, fara insa sa uite generatiile mai vechi, care sunt liderii.

"Modul in care cream valoare se schimba. Social media sunt doar o parte din toate acestea", a adaugat Nancy Nemes.

Din acest motiv, companiile trebuie sa se asigure ca fiecare pas din experienta de cumparare este atragatoare.

CMO-ul Consumer Marketing la Microsoft a mentionat ca, sub influenta social media, oamenii chiar devin mai sociabili, deoarece pot vorbi despre interesele lor si le pot impartasi, iar segmentul cu cea mai mare crestere in social media este al femeilor intre 45 de ani si 65 de ani.

"O data pe an vedem un hype legat de web. Antropologii au studiat acest lucru, pentru a vedea ce se intampla in creierul nostru. Schimbarea este mare. Am avut nevoie de doua milioane de ani pentru a ne industrializa si 20 de ani pentru a trece de la computere la cloud", a explicat Nancy Nemes.

CMO-ul Consumer Marketing de la Microsoft a precizat ca femeile folosesc social media altfel decat barbatii, diferentiindu-se in functie de gene, cultura, rolul in societate si nevoi.

"Barbatii concureaza si castiga, iar femeile se conecteaza si vor sa mentina relatiile. Femeile vor posta mesaje ca <sunt aici, pentru a ma conecta cu tine>, pentru ele este o forma de angajament", a detaliat Nancy Nemes.


Ce pot face marketerii mediul fluid din prezent
Pe aceeasi linie, Eleni Kitra, directorul OMD Digital, a spus ca este nevoie de o umanizare a web-ului, in conditiile in care totul se redefineste - luxul, situatia economica, accesul la diferite produse, mobilitatea (telefoanele mobile nu mai sunt doar telefoane, ci reprezinta chiar mobilitatea) si cautarea produselor se face prin social media.

Astfel, noile reguli de comunicare sunt:

•  Distribuirea continutului este noul mod de darui.

•  Participarea este noul mod de a consuma.

•  Comentariile consumatorilor sunt noua forma de promovare.

Eleni Kitra a adaugat ca web-ul uman este dinamic, in 3D, intuitiv, sensibil, colocvial si civic, cuvantul definitoriu fiind fluid - granitele se modifica mereu in ceea ce priveste continutul, experienta, interfata si tranzactiile.

In acest mediu fluid, cei din marketing trebuie sa abordeze altfel planificarea comunicarii in care este vorba despre furnizarea de mesaje, experienta si conversatii sincronizate in intreg ecosistemul.

Eleni Kitra a precizat ca este nevoie de crearea unor experiente de brand "portabile":

•  care sa traiasca si sa se contecteze perfect intre multiplele ecrane

•  sa lege lumile virtuale si cele reale

•  sa capitalizeze puterea recunoasterii contextuale si a interactivitatii

•  sa impartaseasca aceeasi voce si consistenta abordarii.

Directorul OMD Digital a mentionat ca marketerii trebuie sa recunoasca faptul ca achizitiile nu mai urmeaza cronologia, sa sustina procesul de creare fluida a bugetului si sa fie pregatiti ca mesajele brandului sa depaseasca granitele unui mediu.

In aceste conditii, este redefinit focusul in ceea ce priveste targetarea (cine, unde, cand, categoria, interactiunile sociale, dispozitia, localizarea si comportamentul), localizarea persoanei si a mesajului.

"Pentru marketeri inseamna ca nu mai trebuie sa faca un mesaj adresat unei populatii, ci unul contextualizat, catre fiecare persoana, pe baza preferintelor, comportamentului de cumparare, a zonei si modelelor din structura lor sociala. Nu poti sta in spatele peretelui de Facebook", a subliniat Eleni Kitra.

Conform directorului OMD Digital, implicatiile strategice ale acestor schimbari sunt pentru marketeri:

•  tranzitia: digitalul n-ar trebui gandit ca un canal, ci ca un mod critic de a facilita realizarea obiectivelor business-ului principal

•  de a avea o viziune: sa se intrebe "ce incercam sa rezolvam in acest mod?" si cum poate ajuta digitalul?

•  sa foloseasca lentilele consumatorilor: in ecosistem nu exista nicio sudura si nicio granita intre canale, puncte geografice, respectiv intre lumea reala si cea virtuala

•  sa se elimine silozurile: strategiile si operatiunile sa se faca orizontal intre marketing, comunicare, resurse umane, retail, productie, operatiuni, IT etc, astfel incat actiunile si executiile sa aiba o abordare holistica

•  sa devina un brand viu, de exemplu, prin tonul vocii, implicarea in social media si ascultare

•  sa sustina un mod de gandire de tip beta: sa incurajeze constant si sa repete experiementarea sau inovatia scalabila si activa

•  sa invete si sa impartaseasca: sa incurajeze o filosofie a organizatiei bazata pe educarea continua in digital si sa impartaseasca cele mai bune practici

•  sa defineasca metricii strategici: metricii de succes ar trebui sa ridice metricii strategici de business, precum vanzarile, loialitatea si productivitatea etc., astfel incat sa se poata previziona business-ul.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii