Firmele se vor pregati mai mult pentru a fi cumparate de fondurile de private-equity
Conform Deloitte, managerii vor trebui sa ofere investitorilor informatii riguroase si vizibilitate maxima asupra elementelor care genereaza valoare in afacere.
“Fluxul de lichiditati (sistemele interne de control, calitatea castigurilor), managementul capitalului de lucru, procedurile de raportare si prognoza financiara vor fi in centrul atentiei de acum inainte. Strategiile de business trebuie sa se concentreze pe excelenta operationala”, spune Antonis Ioannides, Partener Transaction Services la Deloitte Romania.
In aceste conditii, achizitiile de companii se vor transforma in procese complexe si solicitante, se arata in comunicatul de presa. Vanzatorii vor fi nevoiti sa invete cum sa se pregateasca si sa se prezinte, astfel incat sa maximizeze valoarea pentru actionari.
"Ne sfatuim clientii sa isi reevalueze activele, pentru ca valorile stabilite acum cateva luni s-ar putea sa nu mai reflecte valorile actuale de pe piata”, mai spune Antonis Ioannides.
Nevoia unor informatii detaliate este motivata de faptul ca multe companii romanesti se gandesc sa aduca noi investitori in structura lor de actionariat, pe fondul declinului financiar global si in lipsa unor surse alternative de finantare.
Cu toate acestea, in prezent, piata de fuziunii si achizitii este incetinita. Motivele sunt legate de fondurile limitate, de incertitudinea din piata si de timpul necesar pentru ca vanzatorii sa isi ajusteze asteptarile la noile conditii, potrivit Deloitte, care citeaza jucatorii din industria de private - equity.
"Chiar daca asteptarile vanzatorilor nu sunt inca pe deplin aliniate la cele ale potentialilor investitori, ne asteptam la un nou val de consolidare in anumite sectoare din Romania, ceea ce va conduce la formarea unei piete mai mature, mai realiste si mai competitive”, spune Antonis Ioannides.
Reprezentantii Deloitte mai spun ca jucatorii din piata sunt ingrijorati de distanta dintre momentul cand cumparatorii isi declara angajamentul in mod legal si momentul in care acestia efectueaza ultima plata.
Modelul de investitii ar trebui sa se schimbe
Managementul de portofoliu este prioritatea numarul unu pentru fondurile de private equity active in Europa Centrala, conform studiului Central European Private Equity Confidence Survey, realizat de Deloitte. Acesta necesita mai multe abilitati manageriale si expertiza pentru supravietuirea pe termen scurt, in mediul dificil din piata, situatie ce aminteste de cea din anul 2003.
"Modelul actual de investitii private equity trebuie sa se adapteze sau sa revina la modelul folosit la inceputul anilor 2000: in loc de modelul bazat pe combinatia intre capitalul atras si capitalul propriu (leverage), investitorul cumpara la multipli relativ mici, se concentreaza pe imbunatatirea operatiunilor, aducerea de expertiza, cauta sa realizeze sinergii si apoi vinde afacerea”, spune Garret Byrne, lider M&A Transactions Services in cadrul Deloitte Central Europe.
In regiunea Europei Centrale, tranzactiile mici cu un raport mai mic intre capitalul atras si capitalul propriu par sa fie la ordinea zilei, se mentioneaza in studiu. Potentialul de crestere este mai mare in perioada urmatoare. In aceste conditii, un fond de private equity va dori sa fie cumparator net. Pe termen scurt, liderii pietei si companiile mici si medii care au fost afectate mai putin si au potential de crestere vor ajunge in centrul interesului investitional.
"Multi profesionisti de private equity din Europa Centrala considera ca mediul actual este o oportunitate majora si cred ca <semintele sadite> in 2009 vor aduce recompense mari”, a adaugat Byrne.
Princialele fonduri de private equity din Europa Centrala au la dispozitie fonduri pentru investitii, dar raman in stand-by si asteapta ca pretentiile vanzatorilor sa scada si piata de credite sa se redreseze.
"In pofida sperantelor de acum cateva luni, activitatea de private equity si increderea din Europa Centrala au coborat la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, in consens cu celelalte piete globale si cu lipsa de lichiditate de pe piata bancara”, mai spune Garret Byrne.
Indicele Deloitte privind increderea investitorilor de private equity in Europa Centrala a coborat la minimul ultimilor cinci ani. Acesta era in octombrie anul trecut la 44, aproape jumatate din nivelul atins in mai acelasi an, cand era de 85. In 2007, indicele Deloitte atinsese un maxim record.
Indicele de incredere este calculat pe baza raspunsurilor date de profesionistii de private equity din Europa Centrala. Pentru orice perioada luata in discutie, se calculeaza media raspunsurilor pozitive, raportata la suma raspunsurilor pozitive si negative, dupa care este comparata cu perioada de referinta, care in cazul de fata este primavara lui 2003.
De altfel, 40% dintre investitori se asteapta ca performanta investitiilor lor financiare sa scada. In mai 2008, niciun respondent nu a raspuns pesimist la intrebarile legate de acest aspect.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.