Florian Libocor: Previziunile economice ar trebui vazute ca opinii


Economistul sef al BRD a subliniat ca ii roaga pe cei care ii citesc previziunile economice sa nu-l creada drept cel care priveste perfect.

 

"A prezice nu este chiar atat de simplu pe cat pare. Este vorba de matematica, dar cand este vorba de economie, este mai mult legat de psihic. Previziunile ar trebui sa fie vazute ca opinii in functie de informatiile avute la momentul cand au fost facute", a mai spus Florian Libocor, in cadrul conferintei Bucuresti Business Days.

Felix Daniliuc, director general al Raiffeisen Leasing IFN, a spus ca este greu de facut previziuni, mai ales in acesti ani.

Gabriel Biris, Partener Fondator la Biris Goran, a spus ca, daca simte ostilitate, capitalul fuge, deoarece este un animal sperios.

"Avem nevoie de o schimbare de paradigma. Factorul politic ar trebui sa inteleaga ca trebuie sa-si schimbe pozitia fata de contribuabil. Pentru mine, anii electorali sunt o oportunitate, pentru ca-i poti determina pe oamenii politici sa mai asculte. Avem nevoie de masuri simple, eficiente, prevederi usor de inteles, de aplicat, care sa faca fiscalitatea rezonabila", a detaliat Gabriel Biris.

Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, a spus ca pentru Romania singura alternativa viabila de finantare sunt fondurile europene, deoarece tara noastra atrage tot mai putine investitii si este perceputa ca riscanta. In plus, costurile de productie in tarile dezvoltate au scazut atat de mult incat pentru investitori nu mai devine rentabil sa se mute in tarile emergente, iar fondurile de investitii care aloca bani pentru portofolii, precum cele de pensii, cauta investitii cu un risc cat mai mic.   

"In acest moment, sectorul financiar are mai multi bani ca niciodata, dar conteaza cui vrea sa-i dea. Prin obligatiuni, companiile se finanteaza mai ieftin decat bancile cu aproximativ doua puncte procentuale. Companiile au fost obisnuite in ultimii zece ani sa se concentreze asupra finantarilor bancare, dar brusc acestea nu mai sunt. Atunci, companiile ar trebui sa incerce sa se imprumute autonom, pentru ca vor gasi finantari mai ieftine. Atentie la ce va veti bugeta la costurile cu dobanzile, in urmatorii ani. In acest moment, 5% pare o dobanda foarte mare, dar vorbim la anul", a detaliat Dan Bucsa.

Economistul sef al BRD a mentionat ca, inainte de a se scumpi, banii vor fi mai putini si apoi se vor scumpi, deoarece romanii nu sunt obisnuiti sa economiseasca, astfel ca banii vor veni din exterior si vor fi mai scumpi.

"Nu cred ca zona euro este solutia. Categoric, suma de bani existenta in piata este aceeasi, dar este mult mai polarizata distribuita, ceea ce face ca preturile sa creasca. Pentru a ne fi mai bine trebuie sa te implici tu, fiecare, apoi sa te astepti ca ceilalti sa ia parte la ceea ce faci", a mai spus Florian Libocor.

Felix Daniliuc a completat ca in urmatorii ani institutiile financiare se vor repozitiona, incepand sa le ofere firmelor solutii si nu produse. Astfel, insitutiile financiare mari vor aborda operatiunile zilnice (cecuri, plati, bilete la ordin etc.) facute de companii, pentru a-si reinoi relatia cu clientii.

"Din ce in ce mai putine insitutii financiare vor dori sa incurajeze sau sa promoveze oferte cu avans zero, institutiile financiare vor fi mai prudente, vor dori sa inteleaga mai bine pozitionarea afacerii respective in business", a adaugat Felix Daniliuc.

Directorul general al Raiffeisen Leasing a mai spus ca firmele vor trebui sa se concentreze spre proiectele de baza si pe expertiza lor de baza, cea principala, si nu pe ceea ce si-ar dori.

"In urmatorii doi ani, in special IMM-urile se vor intoarce la competentele de baza, pentru a-si consolida business-urile. Acesta ar putea fi un trend si o tendinta pozitiva", a precizat Felix Daniliuc.

Alta tendinta pe piata de business in urmatorii ani este accea ca IMM-urile vor trebui sa-si creeze oportunitati si nu sa astepte aparitia acestora.

"Ar trebui sa ne pozitionam corect in zona de a ne crea oportunitati si aici trebuie sa avem o gandire strategica, pentru a vedea care sunt zonele de avantaj competitiv", a explicat Felix Daniliuc.

Mukul Pal, cofondatorul Orpheus Capitals, a spus ca economia evolueaza in cicluri economice, pe care oamenii nu le folosesc, pentru ca nu sunt considerate stiintifice, astfel ca nu le accepta si nu cred in ele.

Aceste cicluri au fost fondate de Benner, in 1881, fiind realizate pana in 2023.

"Adevarata criza va veni in 2020. Astfel, daca vrei sa faci o afacere, acum este momentul, iar in 2020 sa o vinzi", a subliniat Mukul Pal.

Cofondatorul Orpheus Capitals a adaugat ca oamenii n-au acces la toate informatiile si nu pot intelege totul, dar pot invata sa faca fata riscurilor si sa-si puna intrebarile pe care nimeni nu si le pune.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii