Folosirea tichetelor de masa poate reduce absenteismul in IMM-uri


Conform unui studiu international efectuat de compania Mercer in SUA, costul absenteismului reprezinta 36% din costurile salariale totale ale companiilor. 


Absenteismul neplanificat reprezinta 9% din totalul costurilor cu salariatii si este o problema in special pentru companiile mici si mijlocii, pentru care lipsa neprevazuta a unui salariat poate pune in pericol activitati esentiale pentru companie, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Edenred, compania care a lansat tichetele de masa Ticket Restaurant, spun ca aceste tichete pot reprezenta un instrument pentru a controla absenteismul neplanificat. Asta pentru ca in Romania, ca si in multe alte tari, companiile au dreptul de a oferi salariatilor tichete de masa doar pentru zilele lucratoare efectuate. In zilelele de concediu (planificat sau nu) nu se acorda tichete de masa.

Valoarea unui tichet de masa in Romania este in prezent de 9 lei/zi, astfel ca valoarea lunara a tichetelor primite de fiecare salariat poate ajunge la 198 de lei, adica 13% din salariul mediu net (luna martie 2012) sau 30% din salariul minim.

Daca pentru zilele de absenta din varii motive, salariul este totusi platit, nu acelasi lucru se intampla in cazul tichetelor de masa, care se acorda doar pentru zilele lucratoare efectuate. Astfel ca aceasta este o motivatie suplimentara pentru angajati de a fi prezenti la locul de munca, mentioneaza reprezentantii Edenred.

Tichetele de masa sunt scutite de taxe sociale salariale si patronale, aplicandu-li-se doar cota de 16% de impozit pe venitul salarial. Astfel, tichetele de masa aduc companiilor economii de pana la 35% fata de varianta acordarii unor sume echivalente in bani.

In Romania, tichetele de masa exista din anul 1998. Cel mai utilizat tichet de masa este Ticket Restaurant, care  este folosit de peste 35.000 de companii si 1.500.000 de salariati, in 50.000 de magazine si restaurante.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii