Fondurile de investitii mai au un miliard de euro pentru Romania
Estimarea a fost facuta de Cornel Marian, Managing Director la fondul de investitii Oresa Ventures, care mai spune ca acestea au folosit deja trei miliarde de euro in tara noastra.
"Fondurile de investitii din Romania sunt mai prezente in piata decat se percepe in media. Sunt bani, dar nu se fac investitii, pentru ca exista un gap intre asteptarile investitorilor si ale antreprenorilor. Multi dintre antreprenorii romani au in minte ofertele primite in 2007 - 2008. Aceasta este bariera principala si din acest motiv nu vedem suficiente tranzactii. In urmatoarea decada, probabil, vom vorbi foarte mult despre austeritate, taxe mari si implicarea guvernului. Cei care inteleg realitatea inteleg ca au nevoie de cash si isi iau parteneri", a spus Cornel Marian in cadrul zilei dedicate antreprenoriatului la Zilele Biz.
El a mentionat ca in domeniile in care sunt prezente fondurile de investitii, pe podium, jumatate dintre companii au in spate un fond si jumatate nu.
In prezent, Oresa a ajuns la nivelul la care nu mai investe in firme mai putin de 10 milioane de euro - 15 milioane de euro.
Fondul este interesat de companii care pot ajunge lideri de piata, de modelul de business, de cele din care sa-si faca exit-ul in trei - cinci ani, precum si de calitatea antreprenorului si a managementului.
Tiberiu Moisa, Director Executiv Clienti Corporativi si IMM de la Banca Transilvania, a spus ca singurele datorii inteligente pe care le poate face un antreprenor sunt cele care aduc plus valoare.
"Cum faci o investitie nu foarte inteligenta? Cand accesul la finantare este facil. O mare surpriza a fost sa aud antreprenori care spun acum ca <Ar fi fost mult mai bine, daca banca n-ar fi fost atat de flexibila cand mi-a dat creditul din 2007 - 2008, pentru acea capacitate de dezvoltare>. Ideea centrala este de a percepe orice sprijin de la banca ca o forma de datorie. Inainte sa faceti orice datorii, ganditi-va cum puteti aduce plus valoare. Nu cred ca antreprenorii au nevoie de o bibileala continua. Au nevoie de obstacole, pentru ca asa se calesc. Refuzul poate fi o forma de responsabilitate. Un refuz poate fi un nou inceput sau o oportuntiate pentru multi oameni", a precizat Tiberiu Moisa.
El le recomanda antreprenorilor ca inainte de a face o investitie sa se intrebe: "Pe ce anume cheltui banii? Am un plan de rezerva? Daca nu-mi ajung banii ce fac? Ma duc din nou la banca? Daca am mai multe idei, cu care incep?"
Tiberiu Moisa a adaugat ca este bine ca antreprenorii sa-si verifice ideea cu cati oameni vor, inainte de lansarea business-ului.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.