Fuziunile si achizitiile din domeniul Bio-farmaceutic inregistreaza un salt de peste 200 miliarde de dolari


    Chiar daca a fost in buna parte absent din peisajul fuziunilor si achizitiilor (M&A) in 2013, segmentul companiilor farmaceutice mari a revenit la niveluri serioase de tranzactionare in 2014, prin fuziuni si achizitii totalizand aproape 90 de miliarde de dolari.

Multe firme din acest segment au cautat sa isi restructureze afacerile in sensul concentrarii lor si sa reduca decalajele "de crestere" a veniturilor, care sunt asteptate sa totalizeze 100 miliarde de dolari pana in 2017, se arata in raportul EY - "Firepower Index and Growth Gap Report 2015: Firepower fireworks".

Companiile farmaceutice de nisa au intrecut companiile mari la capitolul cheltuielilor cu fuziuni si achizitii, atingand nivelul de 130 miliarde de dolari. Aceasta abordare agresiva a permis anumitor companii de nisa sa dobandeasca gradul de scalabilitate necesar pentru a concura cu succes intr-un mediu global in care cu presiunea pe preturi creste constant.

Indexul Firepower masoara abilitatea companiilor Bio-farmaceutice de a finanta tranzactii M&A pe baza fortei bilanturilor financiare proprii si a capitalizarii lor de piata. Astfel, puterea de actiune a unei companii creste fie atunci cand cresc capitalizarea sa de piata sau fondurile proprii, fie atunci cand scade nivelul datoriilor.

"Ne asteptam ca 2015 sa fie un an cu o activitate robusta si intens concurentiala in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile in industria bio-farmaceutica, marcat de o crestere continua a primelor de tranzactionare. Aceasta va insemna o provocare mai ales pentru unele companii mari, care au inca nevoie de achizitii ca sa satisfaca asteptarile de crestere ale pietei. Pentru moment, numarul tintelor care pot oferi un impact semnificativ asupra acoperirii scaderilor de venituri - ceea ce noi numim <decalaj de crestere>- este mic. Mai mult, competitia pentru tranzactii s-a intensificat dinspre companiile farmaceutice de nisa si marile companii de biotehnologie, acestea marindu-si forta de actiune", spune Mihaela Cuturescu, Manager Asistenta in tranzactii, EY Romania.

Alte aspecte importante evidentiate de raport:

• In ultimii cinci ani, companiile mari de biotehnologie si cele farmaceutice de nisa au furnizat o crestere cumulata de peste cinci ori mai mare decat cresterea companiilor farmaceutice mari.

• Companiile farmaceutice de nisa au devenit achizitorii dominanti in 2014 si multumita, in mare parte, strategiilor lor eficiente de taxe, folosind peste 50% din forta lor de actiune pentru fuziuni si achizitii. Marile companii farmaceutice au folosit doar 10% din forta lor de actiune pentru fuziuni si achizitii in aceeasi perioada de timp.

• Valorile estimate de achizitie ale potentialelor tinte (companii cu o tinta de vanzari pentru 2015 de peste 1 miliard USD) au crescut, in medie cu 164%, intre 2011 si 2014. Astfel de valori au facut de neatins multe din cele mai atractive tinte de achizitie pentru companiile farmaceutice mari, chiar daca ele urmareau sa incheie mai multe tranzactii pentru a se putea concentra pe zonele proprii de terapie farmaceutica.

Implicatii pentru 2015 si pe mai departe:

• Cresterile de randament ale dividendelor acordate actionarilor de companiile de biotehnologie si de cele farmaceutice de nisa, in combinatie cu proiectiile de crestere pentru piata in ansamblul ei, vor exercita, probabil, o presiune suplimentara asupra companiilor farmaceutice mari cu decalaje de crestere sa incheie tranzactii in 2015.

• O concurenta mai intensa pentru activele de inalta calitate cu potential de crestere, datorata puterii mai mari de cumparare a companiilor farmaceutice de nisa si a celor mari de biotehnologie, va duce la continuarea tendintei de crestere a valorii companiilor tinta si in 2015.

• Date fiind primele ridicate asteptate pentru activele atractive in anul 2015, fuziunile si achizitiile de natura transformationala vor deveni o optiune doar pentru cativa cumparatori potentiali. in consecinta, este posibil ca firmele farmaceutice mari sa-si continue adaptarile de portofoliu, in combinatie cu achizitii private, pentru a-si dezvolta - sau mentine, dupa caz - o masa critica in ariile terapeutice cheie.

• Creste presiunea din partea actionarilor pe masura ce tot mai multe companii care au anuntat renuntari la zone neesentiale ale afacerii in anii 2013 si 2014 au generat valori mai mari ale rezultatelor pentru investitori.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii