Ghenea: creativitatea - unul dintre punctele forte ale antreprenorilor romani


Presedintele FIT Distribution spune ca si-a dat seama de acest lucru dupa ce in ultimii ani a cunoscut multi antreprenori din tara, inclusiv printre cei implicati in partea sociala, si face comparatia cu antreprenorii din tarile din jurul Romaniei.

Marius Ghenea a mai spus, in cadrul unei conferinte organizata de revista Biz, ca o alta calitate a antreprenorilor romani este inteligenta, care este diferita de a altor antreprenori din tarile din Europa Centrala si de Est (ECE).

De asemenea, antreprenorii romani au mai multe abilitati de comunicare - de a-si sustine si de a-si prezenta ideile - si o putere de efort mai mare - mai ales la inceputul afacerii (24 de ore/sapte zile pe saptamana) - decat cei din ECE.

El a mentionat insa ca tot de creativitate se leaga si un aspect negativ - faptul ca unii romani isi imagineaza ca doar cu o idee spectaculoasa se poate reusi, ceea ce nu este neaparat adevarat.  De asemenea, Ghenea spune ca romanii incep prea multe afaceri in acelasi timp, in paralel, si, desi diversificarea este buna, aceasta trebuie sa aiba niste sinergii cu afacerea de baza.

Alt defect al antreprenorilor romani este ca nu iau deciziile rapid.

"Raman in stare de procrastinare. Mai bine sa iei o decizie proasta sau mai putin buna, decat prea tarziu", a subliniat Marius Ghenea.

Presedintele FIT Distribution a mai spus ca lipsa educatiei financiare este un alt minus al antreprenorilor romani, multi dintre acestia nestiind nici sa se uite pe o balanta sau sa faca un plan de cash-flow.

"Delegarea este o alta mare problema. Nu stiu si nici nu vor sa o faca. De la un ordin de plata pana la o decizie minora, totul trebuie sa treaca pe la antreprenor", a completat Marius Ghenea.

Presedintele FIT Distribution a mai spus ca, in functie de abilitati, aspirati si atitudine, se pot defini 16 tipuri de antreprenori.

Vlad Stan, cofondator al fondului de investitii Seed Money, a spus ca, in prezent, acesta este cel mai bun moment pentru antreprenorii din Romania, deoarece exista mult knowledge pentru a face acest lucru.

"Antreprenoriatul este o calatorie. Trebuie sa fii ok cu tine si sa faci doar ceea ce iti place. Antreprenoriatul este ca un joc, un meci de fotbal, in care profitul este doar un scor, pe plus sau pe minus", a mai spus Vald Stan.

In acest sens, cofondatorul Seed Money a mai dat exemplu principiile dupa care a pus si bazele Business Design Academy si dupa care ar trebuie sa fie fondate, in general, afacerile:
- sa rezolve o problema reala a oamenilor;
- antreprenorul sa faca doar ceea ce-i place si doar ceea ce este pasionat;
- sa se creeze lucruri mai mici, dar cu o gandire globala - companii mici, agile, care sa lucreze al nivel global;
- afcerea sa fie profitabila, altfel nu se poate face mult timp

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii