Grupul RTC se deschide pentru extinderea actionariatului


Intentia este ca anul acesta sa fie cooptati in actionariat angajati si parteneri de afaceri, in 2010 fonduri de investitii, iar ulterior diviziile sa fie vandute spre actionari strategici sau listate la bursa.

Decizia a fost luata in urma unui proces amplu de restructurare prin care Octavian Radu, fondatorul grupului RTC, a iesit din managementul operational al grupului, se arata in comunicatul de presa.

Structurarea grupului RTC, inceputa in ianuarie 2005, se apropie acum de final. A inceput cu definirea si separarea diviziilor, numirea in 2005 a cate unui CEO pentru fiecare divizie, apoi formarea unor structuri de management independente, sub fiecare CEO, in fiecare divizie. In acelasi timp, retragerea mea treptata din activitatea operationala a diviziilor si concentrarea asupra a ceea ce este comun intregului grup RTC: elaborarea unui set de valori la care tin, lansarea codului etic al RTC-ului si dezvoltarea culturii organizationale”, spune Octavian Radu.

Etapa in care grupul intra acum presupune infiintarea cate unui Consilui Director (Board) la nivelul fiecarei divizii. Acesta va fi format din doi reprezentanti ai familiei, doi directori din managementul grupului, doi directori din terte sectoare de activitate si trei directori din managementul operational al diviziei.

Rolul principal al Boardului va fi asigurarea succesiunii managementului operational, controlul activitatii acestuia si aprobarea directiilor strategice de dezvoltare, a investitiilor importante si a sistemului motivational al managementului operational de top. Astfel, fiecare divizie castiga independenta iar RTC Holding capata profilul unui investitor financiar.

Aceste modificari organizationale reprezinta fundamentul pentru schimbarile profunde pe care doresc sa le induc in grupul RTC: extinderea actionariatului! Asa cum am invatat in manualul de economie: startarea afacerii, atragerea unor asociati, iesirea la bursa!”, spune Octavian Radu.

Aceasta etapa va dura in total trei-patru ani si se va desfasura in patru faze. Prima faza o reprezinta atragerea managementului de top in actionariat printr-o schema de optiuni si actiuni. Aceasta ar trebui sa se finalizeze pana la toamna.

Concomitent, se va incepe atragerea unor parteneri de afaceri in actionariat, iar faza a treia va cuprinde fonduri de investitii si va fi demarata la inceputul anului 2010. Faza a patra o va constitui listarea fiecarei divizii in parte la bursa sau, ca alternativa, dupa o abordare oportunistica, vanzarea unor divizii catre investitori strategici.

Banii atrasi din vanzarea de actiuni au in primele doua faze rolul de a intari capacitatea grupului de a supravietui crizei, printr-o diminuare a creditelor si o crestere a capitalurilor proprii, dar si motivarea managementului.

Banii atrasi in faza a treia de la fondurile de investitii vor da posibilitatea RTC-ului sa exploateze toate oportunitatile de crestere la momentul iesirii din criza. Iar fondurile obtinute in faza a patra au ca scop diversificarea portofoliului de investitii personal, investitia in proiecte noi si finantarea actiunilor cu incarcatura emotionala.

La firmele pe care le voi cota la bursa voi ramane in continuare actionar majoritar sau minoritar, dupa caz. Profesional, din pozitia de membru al boardului, voi incerca sa identific in continuare, asa cum am facut-o in ultimii 20 de ani, nevoile unor clienti potentiali, insuficient satisfacute in Romania si sa gasesc tineri talentati care sa dezvolte, ca manageri, businessurile care sa satisfaca aceste nevoi. Structura RTC Holding imi da atat libertatea organizationala, cat si capitalul necesar pentru a face acest lucru”, adauga Octavian Radu.

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii din Romania, fondat in 1990, de catre Octavian Radu (48 de ani) - unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania. 


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii