Hotelurile din Bucuresti sunt pe locul doi in Europa la scaderea ratei de ocupare
Conform unui studiu Deloitte, scaderea ratei de ocupare din Bucuresti reprezinta al doilea mare declin din Europa pe acest segment, dupa Reykjavik (-24,9%).
Datele sunt valabile pentru anul incheiat in septembrie 2008 si se regasesc in studiul “Hospitality Vision” realizat de Deloitte, se arata in comunicatul de presa.
Criza financiara si oferta suplimentara de camere au determinat scaderea ratei de ocupare in hotelurile din Capitala cu 14,2%, aceasta ajungand la 61,2%, dupa cum releva studiul citat.
“Capitala Romaniei este cu precadere o destinatie pentru turismul de afaceri, iar acest lucru reiese inca o data din cifrele acestui studiu. In conditiile in care mediul de afaceri isi reduce in aceasta perioada cheltuielile, inclusiv pe cele de calatorie, rata de ocupare si veniturile hotelurilor au de suferit”, spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
Timp de mai multi ani, Bucurestiul s-a confruntat cu neconcordanta intre oferta hoteliera scazuta si cererea in crestere. Insa, in anul 2008, deschiderea hotelurilor Ramada Plaza, Radisson SAS si finalizarea extinderii RIN Grand Hotel au determinat cresterea ofertei de camere pe piata hoteliera. Crestere care, potrivit Deloitte, a venit in contradictie cu restrangerea bugetelor pentru calatoriile de afaceri, in conditii de criza economica.
“Provocarea pe termen lung, pentru autoritatile locale si operatorii hotelieri si turistici deopotriva, este transformarea Capitalei intr-o destinatie culturala si de divertisment pentru turistii straini si romani”, a adaugat George Mucibabici.
Potrivit studiului Deloitte, tariful mediu practicat de hotelurile din Bucuresti se ridica la 120 de euro, iar veniturile pe camera (n.red. -indicele revPAR = revenue Per Available Room) la 73 de euro. In perioada analizata, acest indicator a inregistrat o scadere de 8,2%.
“Operatorii hotelieri se vor concentra pe obtinerea unui raport echitabil intre investitii si rezultate (value for money) mai mult decat oricand. Putem asista chiar la o canibalizare in cadrul industriei, pe masura ce consumatorii devin mult mai atenti cu bugetele”, spune Alex Kyriakidis, Global Managing Partner of Tourism, Hospitality & Leisure in cadrul Deloitte.
La nivel european, veniturile pe camera au scazut pe parcursul ultimului an cu 1,5%, ajungand la 76 de euro. In acelasi timp, rata de ocupare s-a diminuat cu 1,9%, iar costurile pe camera au atins o medie de 112 euro. Totusi, cifrele pe luna septembrie indica o scadere a indicatorului revPAR de 6,7%.
Marvin Rust, Hospitality Managing Partner in cadrul Deloitte spune ca pana acum hotelurile au dovedit ca pot face fata declinului economic. Insa, cele mai dramatice evenimente rezultate din actuala criza financiara nu au avut loc decat abia dupa luna august, cand performanta hoteliera a inceput sa sufere mai mult, ca urmare a reducerii cheltuielilor. Astfel, revPAR a scazut patru luni la rand in Europa si valoarea acestui indice se va mentine in zona negativa pe tot parcursul ultimului trimestru din 2008.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.