IMM-urile bucurestene gasesc mai greu spatii noi de birouri
Motivul este legat de ofertele putine de spatii noi, cu suprafete de pana in 400 mp.
In Bucuresti, piata spatiilor de birouri se confrunta in continuare cu un dezechilibru intre cerere si oferta, ceea ce favorizeaza inmultirea contractelor de pre-inchiriere, prin care companiile isi securizeaza sediul dorit, cu mult timp inainte de finalizarea imobilelor, se arata intr-un comunicat de presa al agentiei imobiliare Regatta.
Procedura influenteaza pozitiv piata investitiilor, pentru ca numarul mare de cladiri preinchiriate scade riscul acestor plasamente.
IMM-urile din Bucuresti se confrunta cu o lipsa a spatiilor disponibile, cauzata de numarul redus al ofertelor, dar si de atitudinea proprietarilor, care nu agreeaza intotdeauna varianta inchirierii de suprafete mici si medii.
In schimb, IMM-urile din capitala Bulgariei, Sofia au fost extrem de active pe segmentul inchirierilor de suprafete intre 150 mp - 350 mp, spun reprezentantii Regatta.
Comparativ cu Bulgaria, atat tara noastra, cat si cea vecina, se caracterizeaza prin dinamismul segmentului de birouri, in ciuda faptului ca, in capitalele ambelor state, livrarea mai multor proiecte de anvergura este asteptata in perioada 2008 – 2010.
Atat in Romania, cat si in Bulgaria, tot mai multi clienti prefera proiectele complexe, localizate aproape de centrul orasului, preferinta justificata de complexitatea facilitatilor oferite: galerii comerciale, restaurante, cafenele, locuri de relaxare.
Lipsa terenurilor din zonele centrale ale Bucurestiului a condus la cresterea nivelului chiriilor in asa-numitul Central Business District si dinamizarea cererilor pentru zonele secundare. In Bucuresti, o cladire de clasa A are chirii cuprinse intre 17 - 24 de euro/mp, in timp ce in Sofia valorile sunt comparabile, dar usor mai scazute, respectiv 14 -23 euro/mp, conform datelor Regatta.
Cele doua capitale se diferentiaza din punct de vedere al ofertelor: stocul de spatii este in acest moment de 1,7 milioane mp de birouri in Bucuresti si de doar aproximativ 850.000 mp in Sofia, zonele secundare cantarind aproximativ 50%, respectiv 40% din totalul ofertei.
In Sofia, rata de neocupare se mentine inca ridicata – aproximativ 5.5%, in comparatie cu cea inregistrata la Bucuresti: 0,02% pentru cladirile de clasa A si 3% pentru cele de clasa B si C.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.