Impreviziunea, invocata pentru modificarea contractelor


Cornel Popa, Avocat Asociat la casa de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii, spune ca daca criza continua ar fi ilogic ca instantele sa insiste pe forta obligatorie a contractului.

Impreviziunea difera de forta majora, deoarece firma poate sa isi plateasca indatoriile, dar in conditii mai oneroase, de exemplu, cu intarziere.

Conditiile pentru a invoca impreviziunea sunt evenimentele care nu puteau fi prevazute la semnarea contractelor (aparute dupa semnarea contractelor sau imprevizibil la data semnarii acestuia). Alt tip de eveniment care poate fi invocat este cel in care debitorul nu se afla in culpa, nu are datorii de plata si nici intarzieri la plata contractelor.

Alta conditie pentru a invoca impreviziunea este dovada afectarii echilibrului economic dintre parti, respectiv una dintre parti nu poate sa isi achite datoriile. In acest caz, se pune intrebarea: daca ar fi fost cunoscute de la inceput circumstantele noi, contractul s-ar fi incheiat in aceeasi termeni?

Stadiul in curs de executare al contractului este o alta conditie pentru a se putea aplica situatia de impreviziune.

Efectele crizei se vor reprecuta in aplicarea unor norme de drept despre care noi stiam ca se aplica intr-un anume fel”, a subliniat Cornel Popa in cadrul conferintei “Criza economica si financiara. Efectele in lumea juridica”, organizata de Tuca Zbarcea si Asociatii, in colaborare cu KPMG.

Avantajele imprevizunii sunt pastrarea echilibrului contractual si faptul ca nici una dintre parti nu va suporta obligatiile devenite exesiv de oneroase. Dezavantajele sunt incertitudinea contractuala si derogarea de la principiul fortei obligatorii a contractului (contractul este “legea” partilor).


Tipul de contracte
Contractele afectate de imprevizune sunt cele cu titlu oneros (cele in care prestatia uneia dintre partile implicate este remunerata de a doua parte), cele cu executare succesiva (de inchiriere, de antrepriza), contractele de vanzare - cumparare afectate de termene sau conditii suspensive (contractele incheiate intr-o zi, dar executate dupa un anumit interval de timp, sub conditia indeplinirii unor termeni).

Printre situatiile in care se poate invoca impreviziunea se numara cele legate de inflatie, riscul valutar si drepturile de autor. In cazul prevenirii riscului valutar, contractele pot avea clauze precum clauza monovalutara, plurivalutara sau utilizarea unui curs de schimb fix.

In cazul clauzei monovalutare, referinta se face la o moneda mai stabila si este tipica pentru raporturile juridice interne, in care pretul este, de obicei, exprimat in euro, iar plata se efectueaza in lei. In cazul celei plurivalutare, cosul valutar este stabilit de parti sau de o institutie specializata. In cazul cursului de schimb fix se poate folosi o variatie in anumite limite a cursului de schimb sau propuneri care se pot agreea intre parti.


Contractele aflate in negociere
Pentru contractele in curs de negociere ar trebui sa se ia in calcul daca este adminisibila o clauza de imprevizine si aceasta nu se opune legii. Trebuie sa se ia in calcul si cat de bine este din punct de vedere economic sa se aplice o astfel de clauza incat sa nu se renegoicieze contractul mereu si sa nu apara alte dificultati.

In contractele aflate in derulare este nevoie de definirea situatiei de impreviziune in termeni clari. Trebuie sa se ia in calcul si efectul situatiei de impreviziune asupra contractului: renegocierile, obligatiile contractuale si acceptate de instante. De asemenea, trebuie sa se mentioneze cum se va constata imprevizunea - notificarea si cenzura unui tert.

Se va mentiona si care sunt efectele impreviziunii: renegocierea contractului, suspendarea, incetarea si interventia instantei sau a unui mediator. In plus, se va face un preambul al contractului, care poate descrie circumstantele avute in vedere pentru inchiererea contractului. 

Cornel Popa mai spune ca si in conditiile in care contractele sunt semnate in contextul actual, pe timp de criza, se poate invoca impreviziunea, deoarece nimeni nu poate sa invoce experiente anterioare pentru a face previziuni despre cum va fi situatia la sfarsitul acestui an sau la inceputul celui urmator.

Cornel Popa recomanda celor care au dubii in legatura cu folosirea impreviziunii sa isi puna urmatoarele intrebari:
- exista vreo clauza in contract care permite adaptarea contractului sau a unor clauze din acestea in caz de modificare a circumstantelor?
- exista vreo clauza de desfiintare a contractului care sa poata fi utilizata ca mijloc de a determina co-contractantul sa renegocieze?
- co-contractantul si-a respectat obligatiile? exista vreo adaptare in legislatia speciala care sa permita adaptarea contractului?
- sa se realizeze o estimare a beneficiilor financiare ale fiecarei parti la momentul inchierii contractului si sa se compare cu situatia prezenta. S-a schimbat ceva in mod serios?


Codul Civil
In prezent, in instantele din Romania nu exista unanimitate de vederi in a admite situatia de impreviziune in contracte si nici temeiurile sale juridice. Mentiuni despre impreviziune se fac in articolul 970 din Codul Civil (in care impreviziunea este prevazuta ca fiind executarea (interpretarea) contractelor cu buna - credinta si in conformitate cu echitatea) si in articolul 981 (in care se precizeaza ca se subinteleg clauzele contractuale obisnuite).

Cornel Popa spune ca problema articolului 981 este definirea clauzei contractuale obisnuite. Alt temei juridic este abuzul de drept al creditorului care, insistand in indeplinirea exacta a obligatiei, poate duce la ruina debitorului. Imbogatirea fara justa cauza a creditorului este un alt temei juridic. Lipsa cauzei sau motivele avute in vedere la semnarea contractului reprezinta un alt temei juridic pentru a folosi impreviziunea.

De mentionat ca in proiectul de Cod Civil exista unele modificari in ceea ce priveste imprevizunea, dintre care unele ar putea ridica discutii. Nu se stie cand si daca acest proiect va fi adoptat, in prezent aflandu-se in faza de discutie.

Daca se aplica noul Cod Civil, situatia contractelor va fi se schimba radical fata de acum”, a mai spus Cornel Popa.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii