Imprumuturi de 10 milioane de euro pentru IMM-urile din sectoarele culturale si creative


    


Fondul European de Investitii (FEI) si Libra Internet Bank au semnat primul acord de garantare din Romania sustinut de noul Mecanism de garantare pentru sectoarele culturale si creative din cadrul programului Europa Creativa al Uniunii Europene.

Sprijinul Uniunii Europene va permite ca Libra Internet Bank sa dezvolte un nou produs de finantare pentru a sustine un portofoliu de 45 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro) de imprumuturi catre companii in urmatorii doi ani, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Este de asteptat ca peste 200 de intreprinderi mici si mijlocii din sectoarele culturale si creative (inclusiv publicarea de carti; jocuri video; artele spectacolului, creatie artistica) sa acceseze acest nou program.

Acesta este al treilea acord semnat in cadrul Facilitatii de Garantare pentru Sectoarele Culturale si Creative, dupa cele semnate in luna ianuarie in Spania si Franta.

Sectoarele creative si culturale reprezinta mai mult de 7 milioane de locuri de munca din Uniunea Europeana si 4,2% din PIB-ul Uniunii Europene. Accesul la finantare poate fi dificil de obtinut pentru societatile care activeaza in aceste sectoare, mai ales din cauza naturii intangibile a activelor si a garantiilor pe care le detin, a marimii limitate a pietei, a nesigurantei privitoare la cerere si a lipsei de experienta a intermediarilor financiari in ceea ce priveste elementele specifice ale sectorului.

Noul Mecanism de garantare pentru sectoarele culturale si creative include activitati de dezvoltare a capacitatilor pentru intermediarii financiari, astfel incat acestia sa beneficieze de expetiza necesara in ceea ce priveste caracteristicile cheie ale acestor sectoare (de exemplu: modelele de afaceri specifice si evaluarea riscului de credit). Acest tip de expertiza va fi oferit de furnizori de dezvoltare a capacitatii selectati de FEI (de exemplu, societati de consultanta specializate in modul de functionare al sectoarelor culturale si creative) dupa o cerere de oferta deschisa. Aceasta sustinere va fi gratuita pentru intermediarii financiari.  

FEI face parte din grupul Bancii Europene de Investitie. Misiunea sa principala este sa sustina microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii din Europa, ajutandule sa obtina acces la finantare. FEI proiecteaza si dezvolta capital de risc si de crestere, garantii si instrumente de microfinantare care se concentreaza exact pe acest segment de piata. in aceasta calitate, FEI favorizeaza obiectivele Uniunii Europene pentru sustinerea inovatiei, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si ocuparii fortei de munca.  

Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale si creative a fost stabilit in cadrul componentei trans-sectoriale a Programului Europa Creativa si este primul instrument de investitie al Uniunii Europene cu un domeniu de aplicare atat de larg in sectoarele de culturale si creative. Urmareste aceleasi obiective ca Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), care gestioneaza Planul de Investitii pentru Europa: cresterea imprumuturilor catre IMM-uri pentru a le permite sa isi  consolideze activitatile. 

Europa Creativa este un program pe sapte ani (2014 - 2020) proiectat pentru a sustine sectoarele culturale si creative. Are un buget de 1,46 miliarde de euro pentru intreaga sa durata. Este compus din Subprogramul MEDIA , care sustine dezvoltarea si distribuirea lucrarilor audiovizuale europene,  Subprogramul Cultura, care sustine initiativele din sectorul cultural si promoveaza, de exemplu, colaborarea transfrontaliera sau platformele pentru artistii noi si componente transsectoriale.

Obiectivul programului Europa Creativa este de a promova diversitatea culturala, de a incuraja circulatia culturii si a creativitatii europene si de a creste competitivitatea acestor sectoare.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii