In managementul performantei se pune tot mai mult accent pe risc management


Aurel Brudan, Performance Architect la compania de consultanta EAB Group, a spus ca aceasta este una dintre cele mai importante tendinte la nivel international in managementul performantei.

"Managementul performantei reprezinta fericirea organizatiei, pentru ca face legatura intre o stare dorita si cea actuala. Managementul performantei ar trebui sa fie o prioritate, atat la nivel de management, cat si la nivel individual. Cand angajatii au niste indicatorii de performanta si ajung la ei, se simt cumva impliniti", a mai spus Aurel Brudan, de la EAB Group, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia lansarii studiului "Balanced Scorecard in Romania 2010", realizat de Acumen Integrat.

Balanced Scorecard este un sistem de management si de planificare strategica a organizatiei, pus la punct de Robert Kaplan si David P. Norton.

El a mai spus ca pentru a fi implementati cu succes, indicatorii de performanta trebuie aliniati cu obiectivele, astfel incat sa nu se bata cap in cap. Alte conditii sunt ca indicatorii unui departament sa fie prezentati si altor departamente sau afisati (pe pereti, pe ecrane), indicatorii sa fie atasati de un obiectiv si, in medie, sa fie 10 - 12 indicatori, maximum 20, pentru un departament.

Conform studiului "Balanced Scorecard 2010", 81,5% dintre respondenti au auzit de acest concept. Studiul a fost realizat online, pe 541 de respondenti, dintre care 403 au raspuns la toate intrebarile chestionarului, in perioada noiembrie 2010 - aprilie 2011.

Obstacolele in a folosi Balance Scorecard sunt lipsa cunostintelelor membrilor din organizatie (57,6%), articularea, intelegerea si realizarea beneficiilor (42,4%), precum si prea mult timpul alocat folosiri (33,3%).

Factorii de succes pentru implementarea acestui concept sunt comunicarea obiectivelor proiectului de implementare (51,5%), sprijinul din partea directorului general (45,5%) si articularea beneficiilor (36,4%).

Aurel Brudan a mentionat ca a inteles, dupa ce a fost in a sasea echipa de consultanti care a implementat Balance Scorecard intr-o companie din Australia, ca si in mediul de afaceri exista o ciclicitate la nivel de interes si de relevanta.

"Generatiile anterioare de consultanti care au implementat acest sistem au oferit o solutie relevanta pentru managementul acelor timpuri, care si-a pierdut din relevanta, ulterior, cand au venit alte schimbari in mediu, care au cerut o cresterea profesionalismului in a folosi managementul performantei, care a condus, de asemenea, la un alt ciclu de maturizare", a mai spus Aurel Brudan.

El a subliniat ca, atunci cand se ajunge la punctul de jos in ciclul de folosire a unui sistem de management al performantei, sa nu se renunte la acel indicator, ci acesta sa fie redefinit pentru momentul in care se afla compania.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii