Incepand de maine, tinerii intreprinzatorii pot solicita finantare de la stat


Finantarea se acorda in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatori. Din 14 februarie, persoanele cu varsta pana in 35 de ani pot infiinta microntreprinderi debutante.

Pot solicita finantarea persoanele care n-au mai mai fost implicate intr-o companie, ca administrator sau actionar. (Citeste aici mai multe despre conditiile, obligatiile si facilitatile din acest program.)

Bugetul alocat pentru acest an este de 21 milioane de lei, gestionati de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Pentru a primi banii, se va depune un plan de afaceri, iar lista solicitantilor admisi va fi actualizata saptamanal pe site-ul AIPPIMM.

Inregistrarea in program este continua si se face online pe site-ul Agentiei, unde a fost publicat si un Ghid al solicitantului.

Printre cheltuielile eligibile se numara investitiile in terenuri, constructii, achizitionarea de spatii si mobilier, echipamente tehnologice, mijloace de transport, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare (francize, etichetare etc.).

Pentru a fi eligibile, aceste cheltuieli trebuie sa ramana in proprietatea companiei cel putin trei ani, sa fie amortizabile, achizitionate in conditii de piata si incluse in activele proprii ale acesteia.

Sunt acceptate si costurile de operare - de infiintare a firmei, curente (materii prime, consumabile), de personal (costuri, asigurari sociale), de training si personal, contabilitate, consultanta (fiscala, juridica, management, IT, PR), chirii etc. 

Banii nu pot fi folositi pentru a rambursa imprumuturi bancare, dobanzi, taxe si impozite, TVA, cheltuieli colaterale dintr-un contract de leasing, echipamente second-hand si amenzi, iar contributia in natura nu este eligibila.

Cheltuielile pentru care s-a solicitat finantarea trebuie efectuate la 60 de zile de la semnarea contractului.

Microintrerpinderea va fi supravegheata de autoritati trei ani de la finalizarea investitiei.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii