Indicele de incredere al populatiei a ajuns la 79%, in iunie


Conform Barometrului de Incredere a Consumatorului, realizat de GfK, acest nivel este aproape dublu fata de acum doi ani, cand era de 40%, aceasta fiind cea mai mare scadere din ultimii zece ani.

"Aceasta stare accentuata de pesimism se datoreaza in cea mai mare masura programului guvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situatiei economice generale, deteriorare resimtita de peste 90% din populatia tarii", se arata in comunicatul de presa.

Studiul Barometrul de Incredere a Consumatorului este realizat lunar de GfK Romania, fiind cofinantat de Comisia Europeana. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane intervievate in fiecare luna.

De asemenea, 78% dintre romanii nu se asteapta ca situatia sa se indrepte din punct de vedere economic in perioada urmatoare, ci din contra.

"Daca in iunie 2009, trei din zece dintre cei chestionati credeau ca situatia financiara a familiei lor se va inrautati in urmatoarele 12 luni intr-o mai mica sau mai mare masura, la diferenta de un an acest procent a crescut la mai mult decat dublu, 65% dintre ei declarand acelasi lucru", se mai spune in comunicatul de presa.

In plus, 6% dintre romani spera ca situatia lor se va imbunatati in urmatorul an si 23% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent.

Comparativ cu starea lor financiara de acum un an, 68% dintre cei chestionati afirma ca aceasta s-a degradat si 5% traiesc mai bine decat anul trecut.

"In directa legatura cu situatia financiara este si increderea in stabilitatea locului de munca care a scazut si ea semnificativ fata de anii de dinaintea crizei. Majoritatea, 85%, anticipeaza o crestere a somajului si numai 4% sunt optimisti in aceasta privinta", se adauga in comunicatul de presa.

Pentru opt din zece romani perioada din prezent este un obstacol in calea economisirii. Romanii se asteapta ca situatia sa se mentina anul viitor, in jur de 85% spunand ca nu intentioneaza sa faca acest lucru, iar principalele cauze sunt evolutia preturilor si a ratei somajului.

"Peste doua treimi dintre romani estimeaza o crestere a inflatiei in acest an si prima jumatate a anului viitor, in vreme ce un procent relativ asemanator a remarcat ca ultimul an a adus preturi mai mari la majoritatea produselor. In cealalta extrema, doar unul din zece romani spera la o scadere a preturilor in urmatoarea perioada", se spune in comunicatul de presa.

Intentia scazuta privind cumpararea de case si masini s-a mentinut constanta in ultimele noua luni. Astfel, in aprilie, 91% dintre romani au declarat ca este foarte putin probabil sa isi ia o locuinta in urmatorii doi ani, iar 87% ca este putin probabil sa-si ia un autoturism.

Conform studiului, mai mult de trei sferturi dintre cei chestionati nu considera ca este o perioada favorabila cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei (cumpararea unei centrale pentru incalzire, a unor noi obiecte sanitare etc).

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii