Inovatia in modelul de business este la fel de importanta ca produsul


Uneori, chiar mai importanta. Acest aspect a fost subliniat de Doug Richard, antreprenor american cu 20 de ani de experienta in afacerile din tehnologie.

"Singurul lucru de care ai nevoie este sa stii cum sa construiesti business-ul. Mediul de business s-a schimbat profund in ultimii ani. Cum sa fii castigator? Fa un design bun al business-ului. Este ceva ce poti invata", a mai spus Doug Richard, in cadrul conferintei How to Web.

Sitar Teli, Investment Manager la fondul de investitii cu capital de risc Doughty Hanson Technology Ventures, a spus ca atunci cand se uita la afaceri ii place sa vada modele de business.

Doug Richard, care este si business angel, a mentionat ca nu exista diferente intre antreprenorii din lume, ci doar ca noua generatie gandeste si actioneaza altfel, pentru ca a avut acces la internet.

"Sunt contexte diferite, dar nu diferente intre antreprenori. Nimeni nu se naste antreprenor. Poti invata totul, 99% dintre lucrurile pe care le faci", a adaugat Doug Richard.

Alastair Mitchell si Vladimir Oane, cofondatol si CEO la UberVU, au mentionat ca modelul de business freemium (o parte din servicii oferite gratuit si acces pe baza de taxa la varianta cu mai multe feature-uri) nu functioneaza in cazul afacerilor B2B (adresate companiilor).

"Daca aplicatia este cu adevarat noua, interesanta si ofera o experienta de utilizare, atunci clientii te iarta pentru multe probleme", a precizat Alastair Mitchell.

Eric Wahlforss, cofondator si CTO la Soundcloud, a recomandat varianta freemium, pentru afacerile B2C (adresate consumatorului final).

Miki Devic, confodatorul httpool Group, a spus ca, in prezent, in industria de comunicare si media este nevoie de investitii importante pentru a face modele de business, care sa includa toate tehnologiile, instrumentele, talentul si abilitatile disponibile.


Cum poti inova
Pablos Holman, Hackers si Invention la Intellectual Ventures Lab, le-a spus antreprenorilor sa se uite la industriile care n-au fost atinse de tehnologie (de PC) si sa vada cum le pot influenta.

"Putem face modele pentru orice. Despre asta este business-ul pe web. Faceti ceva ambitios. Competitia este gratuita", a mai spus Pablos Holman.

Marcin Grodzicki, CEO-ul LinkFindr, a spus ca un antreprenor inoveaza chiar daca cloneaza o idee, pentru ca o adapteaza zonei si contextului in care se afla.

Alastair Mitchell, cofondator si CEO la Huddle.net, Michael A Jackson, business angel si mentor in cadrul Seedcamp si StartupBootcamp, si Carlos Eduardo Espinal, Partner la Seedcamp, le-au recomandat antreprenorilor ca pentru a inova sa vada ceea ce s-a facut deja si cum pot face mai bine.

Carlos Eduardo Espinal a adaugat ca antreprenorii ar trebui sa vada si ce procese zilnice ar putea fi facute mai usor.

Mark Randall, Chief Strategist-ul la Adobe Systems, a spus ca ideea si inovatorul sunt la fel de importante.

"Daca ideea este zero si antreprenorul bun, afacerea este zero. Daca ideea este grozava si antreprenorul zero, atunci afacerea este zero. Nu este suficient doar sa vii cu o idee, ci sa fie ideea ta, cea care este potrivita pentru tine - cu ceea ce stii sa faci, pasiunile tale etc.", a detaliat Mark Randall.

El a adaugat ca 40% din abilitatea de a fi creativ este in AND-ul fiecarei persoane, iar 60% se poate invata, astfel ca oamenii pot invata sa gandeasca altfel.

"Inovatia nu inseamna sa stai sa gandesti, ci sa actionezi. A inova este un verb. Trebuie sa te conectezi cu diferite grupuri de oameni, pentru ca a putea asocia mai multe idei", a mentionat Mark Randall.


Chief Strategist-ul de la Adobe a aratat modurile in care un antreprenor poate fi un bun inovator:
1. Sa te intrebi tot timpul.

"Din experienta mea, antreprenorii sunt curiosi. Cand intalnim oameni (n.red. - noi, antreprenorii; el a fost antreprenor), ii intrebam multe lucruri. Daca cineva te poate ajuta, mai bine te duci si ii spui despre ce este vorba. Multi oameni n-au reusit, pentru ca nu aveau suficiente date. Multe start-up-uri mor din lipsa de informatie", a adaugat Mark Randall.

De asemenea, un antreprenor ar trebui sa citeasca cat mai mult si incerce sa invete de acolo, precum si sa gaseasca companii cu care sa colaboreze pe Linkedin.

2. Sa observi ceea ce se intampla in jurul tau activ.

3. Sa ai un bun networking.

"Trebuie sa mentii o retea diversa de oameni cu care sa discuti. Astfel, vezi produsul din viziunea unui doctor, inginer etc. Acesti oameni gandesc diferit, astfel ca ma ajuta", a mai spus Mark Randall.

4. Sa experimenteze.

"Este in regula sa gresesti. Sunt multe moduri interesante in care o poti face. Chiar daca nu-mi iese start-up-ul, tot am castigat, pentru ca am o experienta extraordinara. Nu mi-e teama pentru cei care-au esuat, ci pentru cei care nici macar n-au incercat", a adaugat Mark Randall.


De cati bani ai nevoie
Doug Richard a mai spus ca antreprenorii din prezent nu mai au mare nevoie de multi bani pentru a face o afacere, pentru ca in ultimii zece ani, costurile de a infiinta o afacere s-au redus cu 90%.

"Uneori, poti avansa mai repede ca start-up, daca ai mai putini bani. Acum, ma pot intreba despre orice, mai putin despre bani. Descresterea importantei banilor a crescut importanta business-ului. Nu mai ai atat de multa nevoie de fonduri de investitii cu capital de risc ca inainte", a precizat Doug Richard.

Sitar Teli nu crede ca banii fac o diferenta mare in ceea ce priveste succesul.

"Banii iti ofera oportunitati, dar nu cantitatea de bani conteaza", a mentionat Sitar Teli.

Mark Randall a adaugat ca in prezent antreprenorii pot reusi, chiar daca n-au toate posibilitatile, deoarece pot gasi multa informatie pe internet si pot invata de la alti antreprenori cum sa faca o afacere scalabila.

Jon Bradford, Managing Director la Springboard, a spus ca fixatia antreprenorilor de a obtine o runda de finantare dupa alta este deranjanta.

"A incepe o afacere nu inseamna a strange bani, ci a crea ceva. Du-te si vinde, pentru ca asa obtii bani pentru afacere. Daca ai o balanta comerciala pozitiva, atunci vei gasi si finantatori", a detaliat Jon Bradford.

Mikko Jarvenpaa, Chief Marketing Geek la HackFwd, a spus ca finantarea si rezultatele merg impreuna, dar rezultatul poate veni si altfel.

Eoghan Jennings cofondator al StartupBootcamp, a spus ca o varianta este ca jumatate de echipa sa caute finantare si cealalta sa se ocupe de dezvoltarea produsului.

"Am vazut echipe care au lucrat sase - noua luni, fara sa prezinte produsul clientilor. Apoi, au fost frustrate ca n-au gasit finantare. Procesul ideal este sa faci un demo cu care sa te duci la client. Astfel, obtii bani si idei de la clienti si salvezi bani si te scutesti de frustari, fata de situatia cand faci un produs foarte bun pe care nu-l cumpara nimeni", a completat Eoghan Jennings.

Alexandru Costin, Business Catalyst product la Adobe, a spus ca un start-up bun trebuie sa-si dubleze anual cresterea veniturilor si, daca este stabil, nu este bine.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii