Livrarea de noi centre comerciale se mentine la un nivel scazut in 2009


Potrivit Cushman & Wakefield, stocul de centre comerciale finalizate in anul 2009, pana la aceasta data, in Romania, se situeaza la circa 164.000 mp suprafata inchiriabila.

Datele se regasesc in raportul privind activitatea de dezvoltare de centre comerciale in Europa si Romania, emis de Cushman & Wakefield in septembrie 2009, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit raportului citat, stocul de centre comerciale in constructie, cu finalizare pana la sfarsitul anului 2009, este de 89.000 mp suprafata inchiriabila.

Suprafata livrata anul trecut in Romania a fost de circa 721.342 mp de centre comerciale, conform unui alt raport emis de companie in luna aprilie a acestui an.

In Bucuresti, stocul de centre comerciale finalizate in anul 2009, pana la aceasta data, este de 73.000 mp, iar stocul de centre comerciale in constructie cu finalizare anuntata pentru 2009 este de 76.000 mp - suprafata inchiriabila a centrului comercial AFI Cotroceni Park.

"Romania este unul dintre liderii din Europa in ceea ce priveste suprafata livrata de spatii in centre comerciale”, spune Razvan Gheorghe, membru RICS, Managing Director Cushman & Wakefield.

Chiar daca la nivelul intregii Europe unele proiecte au fost suspendate din cauza mediului economic dificil, directorul general al Cushman & Wakefield spune ca exista dovada ca centrele comerciale medii si mari pot obtine finantare, desi dezvoltatorilor li se cere sa contribuie din capitalul propriu la dezvoltarea proiectului. Aceste noi proiecte sunt dezvoltate in zone de prima clasa, unde necesitatea pentru dezvoltari de retail este dovedita.

"Piata de retail nu este nici pe de parte blocata, iar in Romania, retailerii de marime mare, in special ca numar de magazine, sunt interesati de oportunitatile de pe piata si se gandesc la extinderea retelelor lor in conditii avantajoase”, precizeaza Razvan Gheorghe.

Potrivit reprezentantului Cushman & Wakefield, in momentul de fata, chiar daca cererea nu mai este la nivelul anilor trecuti, exista interes pentru noi magazine, in special pentru zone ultracentrale, in orase cu peste 200.000 de locuitori. Principala problema care se pune este ca asteptarile financiare ale acestor retaileri fac de multe ori imposibila finantarea sau dezvoltarea unor proiecte comerciale de calitate, dezvoltatorii preferand in ultima perioada sa astepte revenirea chiriilor la un nivel care sa merite dezvoltarea.

"In prezent, piata este a chiriasilor, iar retailerii pot profita de puterea marcilor lor si de importanta strategica de magazine-ancora pentru a negocia termeni atractivi. In acelasi timp, retailerii mai mici si mai putin eficienti din punct de vedere al costului intampina dificultati, ceea ce creeaza oportunitati de extindere a marcilor mai noi. Cu toate acestea, nu ne asteptam la o filtrare majora a pietei”, incheie directorul Cushman & Wakefield, referindu-se la Romania.


Stocul de centre comerciale in Europa
Conform reprezentantilor  Cushman & Wakefield, in 2009, deschiderile de spatii comerciale noi vor totaliza aproximativ 8,7 milioane de mp in toata Europa - o scadere de 5% fata de 2008. In primele sase luni, au fost deschise 3,1 milioane de mp de spatii, in 120 de centre comerciale noi, cu 18% mai putin fata de aceeasi perioada a anului 2008. In urmatorii doi - trei ani, se preconizeaza ca nivelul de finalizare nu va creste.

Potrivit raportului citat, in 2010, se preconizeaza ca activitatea de dezvoltare de centre comerciale in Europa va cunoaste cel mai redus nivel, sapte milioane mp de spatii noi urmand sa fie deschise publicului. Cu toate acestea, este foarte probabil ca impactul deplin al recesiunii globale sa fie resimtit in 2011, cand doar cinci milioane de mp de spatii sunt preconizate sa fie deschise in Europa, aceasta fiind cea mai mica cifra inregistrata din 2003 si pana in prezent.

In primele sase luni ale anului 2009, investitiile in centre comerciale au scazut cu 54%, fata de aceeasi perioada a anului 2008, doar 8,3 miliarde de euro fiind investite in intreaga Europa. In Europa de Est, activitatea de investitii aproape ca s-a oprit, insa mai exista ceva activitate pe piete mai stabile din Europa de Vest, cum ar fi cele din Marea Britanie, Germania, Franta si Spania. De asemenea, exista dovezi ca, dupa doi ani de crestere, randamentele investitiilor in centre comerciale de prima clasa se stabilizeaza in Europa.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii