Lucratorii vor fi nevoiti sa se recalifice complet pentru a se adapta la impactul tehnologiei asupra pietei muncii


    


Potrivit unui raport realizat de PwC, aproape trei sferturi (74%) dintre persoanele chestionate de PwC sunt pregatite sa invete noi abilitati si cunoștinte sau sa se recalifice pentru a-si mentine șansele de angajare, vazând acest lucru ca pe o responsabilitate proprie, nu a angajatorilor.

Raportul “Workforce of the future: the competing forces shaping 2030” a fost realizat pe baza unui sondaj la care au participat 10.000 de persoane din Marea Britanie, Germania, India si SUA. Potrivit reprezentantilor PwC, raportul arata schimbarea de paradigma in ceea ce priveste formarea fortei de munca si trecerea la un sistem bazat pe invatare continua in perioada angajarii, pentru ca lucratorii sa poata tine pasul cu impactul tehnologiei asupra pietei muncii.

Majoritatea respondentilor (65%) sunt de parere ca tehnologia va imbunatati perspectivele de angajare, chiar daca angajatii din SUA (73%) si India (88%) sunt mult mai increzatori in impactul benefic al tehnologiei in comparatie cu cei din Marea Britanie (40%) si Germania (48%). In general, aproape trei sferturi dintre respondenti sunt de parere ca tehnologia nu va fi capabila sa inlocuiasca in intregime mintea umana (73%) si majoritatea (86%) spun ca abilitatile umane vor fi intotdeauna cautate pe piata muncii.

Realitatea de zi cu zi i-a invatat pe angajati ca este important sa continue sa invete pe intreg parcursul vietii profesionale. Potrivit raportului, 60% dintre respondenti sunt de parere ca putini oameni vor avea locuri de munca stabile in viitor. Oamenii trec de la paradigma unei calificari initiale suficiente pentru intreaga cariera, la cea a acumularii de noi cunoștinte si aptitudini odata la fiecare câtiva ani, corelat cu dezvoltarea unor abilitati personale precum managementul riscului, leadership si inteligenta emotionala”, spune Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC România.

In timp ce respondentii la sondaj sunt optimiști in legatura cu impactul tehnologiei, 37% dintre aceștia fiind chiar entuziasmati de viitoarea lume a muncii ca fiind una plina de posibilitati, aceștia sunt ingrijorati ca automatizarea va pune anumite locuri de munca in pericol. Tot 37% dintre respondenti sunt de parere ca automatizarea le pune locurile de munca in pericol, in creștere fata de nivelul de 33% inregistrat in 2014. Peste 56% sunt de parere ca guvernele ar trebui sa ia masuri pentru a proteja locurile de munca de impactul automatizarii.

Anxietatea privind viitorul ucide increderea si dorinta de a inova. Cu o treime dintre lucratori ingrijorati in legatura cu viitorul locurilor de munca din cauza automatizarii, angajatorii trebuie sa poarte un dialog deschis cu angajatii, pentru a-i informa din timp despre impactul tehnologiei asupra locurilor de munca. Este nevoie de o schimbare fundamentala de abordare a modului in care lucram, iar organizatiile nu trebuie sa subestimeze amplitudinea acestei transformari”, spune Oana Munteanu, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta pentru Resurse Umane, PwC România.

In jur de jumatate dintre respondentii (54%) din cadrul raportului PwC sunt de parere ca au toate abilitatile necesare pentru a-si continua cariera. increderea in propriile abilitati este mai scazuta decât media globala in Marea Britanie (35%) si Germania (45%), si mai ridicata in SUA (60%), India (67%) si China (59%).
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii