Magazinele duty-free, aproape de disparitie
Situatia va aparea pe baza ordonantei de urgenta 54/2010 privind masurile de combatere a evaziunii fiscale.
Ordonanta prevedere incetarea valabilitatii autorizatiilor de functionare emise pentru magazinele duty-free/duty-free diplomatic, la cinci ani de la data eliberarii.
De asemenea, dupa incetarea valabilitatii nu se mai poate continua activitatea de comercializare a marfurilor in regim duty-free prin emiterea de noi autorizatii, astfel ca este imposibila reautorizarea la momentul expirarii perioadei de valabilitate a autorizatiei.
"Incepand cu data de 23 iunie 2010, Ministerul Finantelor Publice nu mai elibereaza autorizatii de functionare a magazinelor duty-free/duty-free diplomatice, cu alte cuvinte a inceput numaratoare inversa pana cand aceste tipuri de maganize vor disparea”, spune pentru startups.ro Gheorghe Enache, consultant fiscal la Taxhouse.
Alta modificare la nivelul magazinelor duty free si duty-free diplomatic este ca marfurile pot fi introduse in aceste magazine numai dupa plata accizei, TVA si a taxelor vamale.
"Anumite marfuri vor putea fi comercializate la preturi care nu includ taxa vamala, acciza si TVA aferenta produselor. Bauturile alcoolice si produsele din tutun comercializate prin magazinele duty-free/duty-free diplomatic vor fi marcate intr-un mod specific”, spun reprezentantii Ernst&Young.
De asemenea, alta masura este majorarea taxei anuale de autorizare, pana la nivelul de 100.000 de euro, pentru fiecare magazin duty-free.
Dan Manolescu, Tax Partner la Soter&Partners adauga faptul ca ca aceasta taxa anuala se datoreaza si in cazul comercializarii marfurilor in valuta, in regim duty-free, prin magazinele diplomatice sau la bordul aeronavelor care efectueaza curse directe avand ca destinatie un stat tert.
Gheorghe Enache spune ca, pe de o parte, aceasta majorare creaza premizele cresterii veniturilor bugetare, iar, pe de alta parte, conduce la descurajarea comertului generat de activitatea desfasurata de operatorii economici care comercializeaza marfuri in regim duty-free.
Mirela Serban, Managing Partner la R&M Audit, spune ca taxele vamale, acciza si TVA aferente produselor comercializate in regim duty-free pot fi restituite la cererea operatorilor economici autorizati pentru astfel de activitati, si ca aparatele de marcat electronice din magazinele duty-free vor fi conectate online la un server din cadrul biroului vamal competent, in 120 zile de la data intrarii in vigoare a OUG 54/2010, incepand cu 23 iunie acest an.
Procedura si conditiile de restituire a taxei vamale, a TVA si a accizei aferente produselor comercializate prin magazinele duty-free, precum si procedura de restituire a diferentei din taxa de autorizare anuala se vor stabili la 60 de zile de la publicarea OUG nr. 54/2010, incepand cu 23 iunie acest an.
Mirela Serban mentioneaza ca, din cauza faptului ca magazinele duty-free reprezinta o sursa importanta pentru piata neagra a tigaretelor si a bauturilor spirtoase, noile masuri anti-evazioniste prevad ca la iesirea din tara o persoana poate cumpara din magazinele duty-free doua pachete de tigari si un litru de bauturi spirtoase.
Legea obliga magazinele duty-free sa comercializeze marfurile numai in ambalajele si in cantitatile destinate uzului personal.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.