Malaezia vrea sa exporte 10.000 de tone de ulei de palmier in Romania
Anul trecut, importul de ulei de palmier si produse extrase din acesta (grasime si alte componente) din Malaezia in Romania a fost de 4.800 de tone.
Valoarea importurilor din Malaezia de anul trecut a reprezentat 6% din total. La nivel global, Malaezia este cel mai mare producator de ulei de palimier.
Tan Sri Datuk Yusof Basiron, CEO la MPOC, a mentionat, intr-o conferinta de presa, ca 20% din uleiul de palmier vine direct din Malaezia, restul fiind de la firmele din Europa care-l aduc in tara noastra.
Uleiul de palmier este utilizat in industria alimentara, cosmetica, in produsele de ingrijire personala, precum si in energia regenerabila.
Dato' Lee Yeow Chor, presedintele Malaysian Palm Oil Council (MPOC), a spus ca Romania poate fi poarta de intrare pentru uleiul de palmier din Malaeziei catre alte tari din zona, precum Bulgaria, Ungaria, Moldova, Serbia si Ucraina.
Comertul intre Malaezia si tarile din Estul Europei au crescut anul trecut cu 20,5% fata de anul anterior, ajungand la 3,11 miliarde de euro. Din aceasta suma, exporturile Malaeziei au urcat cu 25%, ajungand la 2,16 miliarde de euro, iar importurile cu 11,3%, ajungand pana la 0,94 miliarde de euro.
Adrian Dragota, Import&Development Manager la importatorul Cyrom, a spus ca Romania este sigura tara din Europa in care uleiul de palmier este comercializat prin toate canalele de distributie, inclusiv retail, in supermarket fiind disponibil la bidoane cu o capacitate intre 2 litri si 18 litri.
In 2006, a inceput in Romania importul de ulei de palmier pentru segmentul de retail, prima companie din domeniu fiind Render, iar in prezent sunt sapte astfel de companii. In tara noastra, uleiul de palmier este utilizat mult in industria alimentara si HoReCa, doar 6% fiind pentru industriile non-food.
Dato' Lee Yeow Chor a precizat ca in prezent, la nivel global, una din patru formule de preparat alimentar contine ulei de palmier.
Printre factorii care favorizeaza utilizarea uleiului de palmier se afla scaderea pretului acestuia si faptul ca alte culturi de plante din care se extrag uleiuri au fost afectate, precum floarea soarelui in Romania, in acest an, din cauza secetei.
Managerul Cyrom le-a subliniat insa companiilor care au nevoie de ulei de palmier sa fie atente la ceea ce semneaza, pentru ca un litru de ulei de palmier echivaleaza cu 0,9 kilograme si pretul este pe unitatea de ambalaj, nu per litru sau kilogram.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.