Marius Ghenea: Mai important decat finantarea in sine este cum structureaza un start-up finantarea
Presedintele Fit Distribution a spus ca, in ceea ce priveste finantarea, cel mai important lucru pentru un start-up este reprezentat de metodele prin care sunt atrase investitiile.
"Folosesc start-up in sens larg. Ma refer la o organizatie care poate avea o activitate de 6 - 18 luni, inainte sa inceapa business-ul", a mai spus Marius Ghenea, in cadrul conferintei "Antreprenor Start-up", organizata de revista Money Express si the group.
Marius Ghenea si Vlad Stan, cofondatorul fondului de investitii Seed Money si al Bucharest Hubb, au subliniat insa ca cea mai mare problema pentru antreprenorii din Romania nu este finantarea, ci educatia antreprenoriala.
"In ziua de azi, nu mai ai nicio scuza (n.red. - sa nu-ti faci o afacere). Ai bani, ai networking, ai ideea. Este doar o chestie de optiune, daca incepi o afacere sau nu", a precizat Vlad Stan.
Marius Ghenea a adaugat ca ideea este supralicitata in prezent, deoarece exista tot felul de metode de a se genera idei geniale, dar mai important decat ideea este modul in care aceasta este implementata, o ideea mai putin buna putand fi imbunatatita pe parcurs.
"O idee are valoare direct proportional cu aplicarea. Problema nu este finantarea, ci ca numeroase persoane sar de la idee direct la finantare. Nimeni nu finanteaza o idee, ci aceasta trebuie dusa mai departe. Pentru a primi finantare trebuie sa duci ideea pana la stadiul de proiect sau sa o treci chiar pe break-even", a explicat Marius Ghenea.
De obicei, in prima faza a afacerii, antreprenorii sunt finantati de “cei trei F” (Family/Friends/Fools).
Dan Pascariu, Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, a mentionat ca in categoria “fools” intra cei care au multa incredere in antreprenori si au nebunia sa creada ca se poate si altfel.
"La banci, finantarea nu vine din <nebunii>. Bancile nu pot finanta start-up-urile, pentru ca nu le lasa statisticile", a mai spus Dan Pascariu.
El se referea la faptul ca, potrivit unui studiu din SUA, 90% dintre start-up-uri dau faliment dupa primul an, astfel ca pentru banci riscurile de finantare sunt prea mari.
"In anii '90, bancile au investit in start-up-uri si-au pierdut 90% din bani", a adaugat Dan Pascariu.
Marius Ghenea a precizat ca stereotipul conform caruia bancile nu finanteaza start-up-uri ramane un stereotip, deoarece el a putut accesa credite chiar din stadiul de start-up.
"Bancile finanteaza un start-up sigur si cu un capital valoros. Se spune ca daca n-ai finantare, mai bine nu incepi afacerea", a recomandat Marius Ghenea.
Presedintele Fit Distribution a mai spus ca una dintre metodele cele mai bune de finantare este bootstrapping-ul, adica resursele proprii afacerii. El a mentionat ca cele zece porunci ale bootstrapping-ul sunt:
1. Porneste de acasa!
2. Fa bartere!
3. Functie, NU forma!
4. Voluntari si interni!
5. Foloseste internetul!
6. Incaseaza avansuri!
7. WOM (n. red - word of mouth)
8. Incepe de jos!
9. Repede pe piata!
10. Cash-flow versus profit!
Dupa prima faza a afacerii, antreprenorii pot solicita finantare de la business-angels si de fondurile de capital de risc.
"Business-plan-ul este esential pentru business. Cand faci business-planul trebuie sa te pui nu doar in pozitia antreprenorului, ci si a pietei si sa vezi ce vrea sa vada un investitor in business-ul tau. Ganditi-va ca un investitor vrea sa finanteze proiecte care genereaza profit. Daca nu tineti cont de perspectiva lor, s-ar putea ca sansele de finantare sa fie minimale. Apoi, trebuie sa vedeti perspectiva partenerului. Finantatorilor trebuie sa le oferiti mai multe perspective de exit", a mai spus Marius Ghenea.
Alt lucru la care antreprenorii trebuie sa fie atenti este cash-flow-ul.
"Regula de aur este ca atunci cand nu mai poti plati facturile, chiar daca esti pe profit, business-ul nu mai exista. Daca iti faci proiectia din timp si vezi punctele rosii in cash-flow, iei masuri din timp", a subliniat Marius Ghenea.
Bogdan Comanescu, Directorul General al Accelera, si Stefan Liute, cofondatorul si Strategy Directorul Grapefruit, au subliniat ca cel mai important mod de promovare este cel online.
Bogdan Comanescu a mentionat ca la a patra - a cincea afacere pe care a facut-o a avut maturitatea de a-i crea afacerii un brand, desi stia de la inceput ca acest lucru este important.
Stefan Liute a subliniat ca brandul nu inseamna un logo, ci intregul comportament al antreprenorului, oferta comerciala si mediul de business in care se desfasoara activitatatea firmei.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.