Microintreprinderile s-au consolidat ca numar de angajati
Afirmatia a fost facuta de Alexandru Isaic - Maniu, profesor univeristar doctor la Academia de Studii Economice Bucuresti si unul dintre autorii “Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2009”, cu ocazia lansarii acestui studiu.
El se bazeaza pe faptul ca numarul de salariati era, in 2007, impartit aproximativ egal intre cele trei categorii de IMM-uri din Romania. Microintreprinderile au intre nici unul si noua angajati. Intreprinderile mici au intre 10 si 49 de angajati, iar cele mari intre 20 si 249 de salariati.
Microintreprinderile reprezinta 91% dintre IMM-uri, respectiv peste 558.000 dintre cele aproape 615.500, insa acestea au numai 32% dintre salariati IMM-urilor.
Numarul mediu de salariati ocupati in IMM-uri a crescut cu 66,6% acum doi ani, fata de 2001, ajungand la peste 1,147 de persoane.
In plus, numarul mediu de salariati pe o firma a crescut la toate categoriile de IMM-uri, media fiind de 9,6%. Pe aceste segment, cresterea cea mai semnificativa (de 32,2%) s-a inregistrat la nivelul microintreprinderilor, ajungand la 1,64 de persoane.
“”, a spus cu ocazia lansarii “Cartei Albe a IMM-urilor” Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IntrAnul trecut, singurul sector care a creat locuri de munca a fost cel al IMM-urilor si majoritatea au crescut numarul locurilor de muncaeprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
In plus, anul trecut, peste 70% dintre IMM-uri au crescut salariile.
Venituri in functie de domeniu
Cele mai multe IMM-uri (25%) au in continuare ca domeniu de activitate comertul cu amanuntul, insa ponderea este mai redusa comparativ cu acum opt ani cand era de 44%.
In plus, s-a diversificat obiectul activitatii IMM-urilor, catre servicii prestate intreprinderilor, constructii, industrie, informatica, tranzactii si sanatate. Acesta este un semn al maturizarii acestei categorii de firme. Cu toate acestea, exista o concentrare a IMM-urilor catre anumite ramuri. Astfel, din 62 de activitati CAEN, 12 dintre acestea reprezinta 83% din totalul firmelor.
Primele trei categorii si cu o pondere de peste 10% sunt comertul cu amanuntul, alte activitati prestate in principal intreprinderilor si comert cu ridicata si servicii de intermediere in comertul cu ridicata.
“Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2009” a ajuns la a saptea editie, primele rezultate ale companiilor luate in calcul pentru realizarea acesteia fiind cele din 2001. Studiul este realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in colaborare Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA).
In “Carta Alba a IMM-urilor 2009” este prezentata situatia bilanturilor IMM-urilor la nivelul lui 2007, deoarece cel mai recent an pentru care acestea au bilanturile complete.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.