Microintreprinderile vor putea finanta 100% din cheltuielile eligibile ale unui proiect pentru fonduri europene


Masura se aplica pentru Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” din Programul Operational Regional (POR), decizia apartinand Comitetului de Monitorizare al acestui Program (CM POR).

Astfel, s-a eliminat contributia proprie a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finantare pentru acest DMI, se arata in comunicatul de presa.

Valoarea maxima a finantarii acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

De asemenea, CM POR a decis ca in ceea ce priveste profitul din exploatare pentru DMI 4.3 sa accepte profitul inregistrat in ultimul an drept conditie suficienta. 

Alta decizie a Consiliului a fost de realocare a sumei aferente DMI 4.2 ("Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati”), care nu s-a utilizat. Decizia a avut la baza faptul ca pentru acest DMI s-au depuse trei proiecte (in regiunea Vest si in Regiunea Centru), cu o valoare solicitata a finantarii nerambursabile de 16,18 milioane de euro, aflate in diferite etape ale procesului de evaluare si selectie.

In aceste conditii, banii alocati DMI 4.2 nu pot fi cheltuiti in timp util, in timp ce pentru celelalte domenii de interventie exista cereri de finantare care depasesc valoarea alocata respectivului tip de operatiuni, se mai arata in comunicatul de presa.

Astfel, suma din DMI 4.2 va suplimenta fondurile aferente DMI 4.1 ("Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala"), DMI 4.3, DMI 5.1 ("Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe) si DMI 5.3 („Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica”).

Banii realocati din DMI 4.2 vor fi folositi pentru a suplimenta si fondurile alocate pentru DMI 3.1 ("Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate”). Acesti bani vor fi utilizati pentru reabilitarea/modernizarea si echiparea celor cinci spitale judetene aflate in lista de rezerva a acestui domeniu: cel de la Dambovita, cel de Urgenta de la Valcea, cel de Urgenta de la Zalau, cel de Urgenta “Dr. Fogolyan Kristof” de la Sf. Gheorghe si cel de Urgenta de la Ilfov.

In cadrul DMI 5.3, operatiunea de finantare a Centrelor de Informare si Promovare turistica va fi extinsa si catre unitatile administrativ teritoriale localizate in zonele cu o concentrare mare si foarte mare de resurse turistice naturale si antropice si a statiunilor turistice, cu exceptia unitatilor administrativ teritoriale din mediul rural.

De asemenea, in cadrul acestui domeniu, operatiunea privind promovarea produselor turistice, au fost incluse in categoria beneficiarilor eligibili, asociatiile profesionale din turism, infiintate in baza Legii 356/2001.

In cadrul domeniilor 4.1 si 5.2 s-a aprobat includerea institutiilor de cult ca solicitanti eligibili in parteneriat cu unitatile administrativ teritoriale.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii