Mihai Marcu, presedinte MedLife si NauticLife, investeste in jur de un milion de euro intr-o institutie de educatie maritima


Investitia initiala cuprinde amenajarea si dotarea salilor de curs, precum si achizitionarea de echipamente si simulatoare de navigatie de ultima generatie.

Investitia initiala urmeaza sa creasca, deoarece institutia va dezvolta noi departamente de studiu si parteneriate internationale.

Colegiul Nautic Roman este un furnizor autorizat de educatie in domeniul maritim, maritim-portuar si fluvial, avand o structura ajustata pe modelul institutiilor similare din Marea Britanie si Olanda, se arata in comunicatul de presa.

Acest colegiu este situat pe malul lacului Mogosoaia, avand o suprafata de 1.000 mp.

"Elementul de noutate promovat de Colegiul Nautic Roman este introducerea unui sistem de formare profesionala care prevede reducerea la jumatate a duratei studiilor teoretice (20 de luni), comparativ cu oferta actuala de scolarizare in domeniu a institutiilor de stat similare (4 ani), avand ca finalitate brevetul international de ofiter maritim", se mai spune in comunicatul de presa.

Sistemul de educatie folosit este reglementat de Conventia internationala STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping - reglementeaza la nivel international standardele minime de formare si certificare a personalului navigant maritim), aplicata peste tot in lume inca din 1978.

"Programele de studiu de patru ani oferite de institutiile romanesti de stat nu separa competentele ingineresti de cele marinaresti, de aceea absolventii acestora - cu diplome de ingineri - se angajeaza tot mai greu la bordul navelor de transport naval. Sistemul de formare profesionala adoptat de Colegiul Nautic Roman se adreseaza celor care vor sa navigheze si sa obtina primul salariu intr-un timp mult mai scurt, fiind utilizat deja in tari cu traditie in domeniul maritim, precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Italia", spune Stelian Cojocaru, Presedinte si Director General al Colegiului Nautic Roman.

Taxa de studii pentru programul ofiter de punte maritim este de 3.000 euro (600 euro/modul x 5 module). Aceasta include instruirea, utilizarea bazei materiale si a simulatoarelor, cursurile si manualele, harti, documente nautice, echipamente si instrumente, precum si asistenta pentru efectuarea practicii si pregatirea judicioasa a examenului de obtinere a brevetului.

Pe langa aceasta taxa, colegiul percepe o taxa suplimentara de 500 euro studentilor care urmeaza cursul facultativ de limba engleza.

Colegiul Nautic Roman are in derulare un contract de colaborare cu o institutie bancara pentru ca studentii sa poata obtine credite, rambursabile in sase ani, cu o perioada de gratie de 24 de luni.

"Este demn de retinut ca la primul sau voiaj, un ofiter maritim este platit cu un salariu cuprins intre 1.500 si 2.000 de euro pe luna”, adauga Stelian Cojocaru.

 

Programa si admiterea
Colegiul este organizat pe doua departamente, Punte si Electromecanica, in cadrul carora se vor derula noua programe de formare profesionala.La finalul programelor absolventii vor putea sustine, in fata Autoritatii Navale Romane, examenul de obtinere a licentei internationale de navigatie.

Programele din Departamentul Punte (ofiteri de punte maritimi, respectiv marinari) sunt active din septembrie acest an, iar cele din Departamentul Electromecanica (ofiteri mecanici, ofiteri electricieni, mecanici si electricieni) vor fi active din ianuarie anul viitor.

Structura programelor de studiu include cinci module teoretice a cate 14 saptamani (cursuri de zi, frecventa obligatorie) si doua voiaje internationale de practica a cate sase luni fiecare, asigurate pe baza unui protocol de colaborare incheiat de Colegiu cu armatori, proprietari, agenti etc.

Intr-o serie sunt 250 de locuri. Stelian Cojocaru mai spune ca in iulie acest an are loc prima sesiune de admitere.

Probele de admitere sunt vizita medicala intr-o unitate medicala agreata de Colegiul Nautic Roman, un test grila la matematica (materia claselor a IX-a si a X-a) si un test grila la limba engleza (materia claselor a IX-a si a X-a).

"Intr-o prima faza, noul Colegiu vizeaza absolventii de liceu cu precadere din zona Capitalei, unde exista cea mai mare pondere a acestora, precum si persoane care isi doresc reconversia profesionala rapida si eficienta", se mai arata in comunicatul de presa.

Colegiul dispune de sali de seminar cu capacitate de 50 de locuri, sala de lucru pe harta cu capacitate de 25 de locuri, sala dotata cu 25 de calculatoare, aula cu capacitate de 150 de locuri si biblioteca cu spatiu de lectura.

Pentru pregatirea practica, Colegiul dispune de doua simulatoare care permit crearea conditiilor reale de navigatie si a ambientului video si sonor necesar aplicarii procedurilor de urgenta la bord, a celor de raspuns la un apel de urgenta pe mare si pe fluviu, precum si pentru executarea tipurilor de manevra cu zece tipuri de nave maritime si fluvio-maritime, in cinci zone geografice distincte (Marea Neagra, Stramtoarea Gibraltar, canalul Englez, etc.).

Pregatirea profesionala va fi asigurata de 15 cadre didactice cu experienta in invatamantul universitar de marina din Constanta, autori de manuale fundamentale din domeniul maritim, sefi de catedra de specialitate, creatori de scoala si personalitati recunoscute ale Marinei Romane.

Colegiul intentioneaza sa incheie parteneriate cu institutii similare din Olanda si Marea Britanie, urmand ca schimburile de experienta sa fie extinse si la alte colegii straine.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii