Modificarea preturilor medicamentelor incepand cu 15 iunie este dificil de implementat


    


Aceasta a fost una dintre concluziile primei zile a evenimentului Health Forum, organizat de BusinessMark saptamana trecuta, la Hotel Howard Johnson Grand Plaza, Bucuresti.

Prima zi a evenimentului a fost dedicata sectorului farmaceutic, in timp ce a doua zi a fost dedicata sectorului de sanatate.

Am urmarit proiectul privind Ordinul 75 foarte activ. Nu stiu daca implementarea sa va avea efecte pozitive pentru sistem. Din reactiile primite, pentru partea de business din domeniu, impactul nu va fi pozitiv. Concret, acest Ordin va fi aplicabil din 15 iunie. Cred insa ca e foarte greu sa fie implementat incepand cu aceasta data pentru ca se va dubla volumul de munca a celor de la Casa de Asigurari. Cred ca este prea dificil si ca se va avansa cu termentul catre data de 1 iulie. Mingea in momentul de fata este la Casa de Asigurari. Ei spun ca ar putea sa fie gata pe data de 15 iunie, dar nu stiu ce sens ar avea sa fie aplicat de la jumatatea acestei luni”, a spus Florian Bodog, Secretar, Comisia pentru sanatate publica, Senatul Romaniei.

Ordinul 75 se refera la modificarea preturilor medicamentelor prin finalizarea procesului de publicare a doua cataloage de preturi pentru medicamente: Catalogul National al Medicamentelo (CaNaMED) si Catalogul National Public al Medicamentelor.

Si Marius Tanasa, Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, a spus ca ar fi indicat ca implementarea Ordinului 75 sa inceapa pe data de 1 a lunii, pentru a evita dificultatile privind calcularea taxei de clawback.

Preturile din CaNaMed sunt pentru cei in contract cu Casa de asigurari. Pentru ceilalti operatori preturile sunt cele din Catalogul Public National. insa majoritatea furnizorilor de servicii medicale doresc sa intre in contract cu Casa pentru ca asta le aduce pacienti. Cred ca sunt sub 10% cei care nu au contract cu Casa”, a spus Marius Tanasa.

Legat de valoarea marfii deteriorate, Iulian Trandafir, Director General, Farmexpert, a declarat ca aceasta este de cateva milioane de euro pe an la nivel national, iar in opinia sa deductibilitatea acesteia este foarte neclara.

Carmen Afanasenco, Manager, Tax Advisory Services, EY Romania, a vorbit despre cheltuielile necesare cu medicamentele degradate.

Unitatile de productie sau de distributie a medicamentelor pot inregistra cheltuieli semnificative cu marfa expirata sau degradata calitativ. Potrivit legislatiei in vigoare, stocurile de marfuri degradate/expirate, care nu sunt acoperite prin contracte de asigurare şi nu sunt imputabile sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit si se colecteaza TVA. TVA nu se ajusteaza pentru stocurile degradate calitativ daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: degradarea se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente si se face dovada distrugerii”, a precizat Carmen Afanasenco.

Potrivit acesteia, exista o modificare, care ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 (legislatie in format draft), potrivit careia cheltuielile cu stocurile de marfuri degradate/expirate sunt deductibile daca: degradarea calitativa se datoreaza unor cauze obiective, dovedite cu documente si se face dovada distrugerii/scoaterii din circuitul economic, sau marfurile au termen de valabilitate/expirare depasit.

Alina David, Tax Manager, PKF Finconta, a vorbit despre Cota de TVA redusa incepand cu 1 iunie 2015, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Cota de 9% este aplicabila pentru livrarea de: alimente, inclusive bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal; animale şi pasari vii din specii domestice; seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor; produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele. Astfel, cota de 9% se aplica pentru livrarea, importul sau achizitia intracomunitara de suplimente alimentare (codurile NC 2101-2106, cu exceptia preparatelor ce contin alcool de la codul 2106 90 20)”, a explicat Alina David.

Potrivit acesteia, produsele aflate pe stoc la data de 1 iunie prezinta obligativitatea de a fi inventariate pentru ca vor avea TVA de 24%, urmand ca dupa aceasta data, TVA sa fie de 9% pentru livrarea, importul sau achizitia intracomunitara de suplimente alimentare.
 

startups.ro a sprijint evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii