Munca in sistem remote, un nou beneficiu acordat angajatilor


    


Chiar daca, in urma cu cinci ani, modalitatea de lucru in sistem remote era o noutate pe piata locala, in ultima perioada tot mai multe companii, cat si candidati, opteaza pentru aceasta metoda, fiind privita ca si un beneficiu in plus, potrivit datelor Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR.

Atat angajatii, cat si companiile, percep din ce in ce mai mult avantajele sistemului de lucru remote si prezinta aceasta optiune inca din procesul de recrutare. Ba mai mult, astazi deja exista angajati care isi selecteaza locul de munca dupa acest criteriu, in timp ce companiile vad in lucrul de acasa un beneficiu in plus pentru candidat”, spune Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Ea adauga faptul ca munca in sistem remote este intalnita in special in companiile a caror activitate se poate desfasura intr-un alt spatiu decat cel de la birou, fara a afecta realizarea responsabilitatilor din fisa de post si fara a influenta calitatea rezultatelor. In aceasta categorie intra domeniile IT, contabilitate, Call-Center, telemarketing sau chiar HR, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al companiei.

Raportat la angajatii cel mai mult atrasi de acest sistem, tinerii sunt cei mai motivati de modalitatea de lucru remote. Explicatia este ca acestia sunt mult mai deschisi si independenti, pun mult mai mult accent pe timpul liber, asumandu-si direct acest mod de lucru. Pe de alta parte, generatiile anterioare, angajatii de peste 40 de ani, sunt mult mai retinuti in aceasta abordare. Acestia s-au dezvoltat profesional intr-un alt mediu de lucru, asociind de cele mai multe ori eficienta activitatii cu un control strict si direct al superiorului ierarhic.

Raluca Penes considera ca utilizand acest sistem, in primul rand, angajatorul isi va reduce cheltuielile cu spatiul oferit birourilor si cu utilitatile aferente, transportul angajatilor, masa de pranz. In acelasi timp, angajatii nu vor mai pierde timp in trafic in drum spre si de la birou, nemafiind supusi stresului cauzat de distanta. Munca de acasa le va crea acestora confortul necesar si ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, devenind astfel mult mai productivi si multumiti de stilul lor de viata. 

In ceea ce priveste dezavantajele, exista riscul ca managerul direct sa piarda controlul asupra activitatii unui angajat care lucreaza de acasa. Echipa, ca si cultura organizationala, poate avea, de asemenea, de suferit din cauza lipsei unei comunicari informale intre colegi, a unei socializari directe.

Raportat la salarii insa, pentru angajatii care lucreaza remote, nu exista o diferentiere. Aceasta se poate vedea doar la nivel de beneficii, fiind excluse bonurile de masa sau decontarea transportului.

Este important de retinut ca, desi lucreaza de acasa, companiile trebuie sa ofere angajatului toate instrumentele necesare desfasurarii activitatii - laptop, telefon, masina daca este cazul etc. in plus, angajatorul trebuie sa se asigure ca salariatul are toate conditiile de lucru conform fisei de post, fiind responsabil de acest aspect”, spune Raluca Penes.

Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, a fost infiintata in anul 2000, proceseaza 550.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii