Netopia mobilPay: platile digitale au crescut cu 75% in 2016


    

 

Netopia mobilPay, cel mai mare procesator de plati electronice de pe piata locala, a intermediat in 2016 peste 7 milioane de tranzactii electronice, din care 4,2 milioane online, respectiv 3 milioane prin sms-uri. Compania a inregistrat, astfel, o crestere cu 75% comparativ cu 2015, cand intermediase un total de 4 milioane de plati online si mobile, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Potrivit datelor Netopia mobilPay, valoarea integrala a sumelor achitate digital in 2016 a crescut cu aproape 40% comparativ cu anul precedent, cumuland 200 de milioane de euro. In ceea ce priveste valoarea medie achitata per tranzactie online, aceasta a fost de 230 de lei, echivalenta cu cea raportata in 2015. Cu toate acestea, au fost si persoane care au ales sa achite sume record pentru diferite produse, servicii sau taxe si impozite. 

In top trei cele mai mari tranzactii procesate de companie in 2016, s-a aflat, pe prima pozitie, o plata de 20.000 de euro pentru o vacanta in Thailanda, urmata pe pozitiile doi si trei de plati pentru taxe si impozite in valoare de 15.000 de euro, respectiv 14.000 de euro. 

Alte tranzactii de ordinul miilor de euro procesate de companie in 2016 au fost in valoare de 8.000 de euro, pentru un tuning de masina, respectiv 7.500 de euro, pentru o donatie catre un ONG.

Compania a raportat un avans important si pe nisa platilor prin sms, mentinandu-si pozitia de lider, cu o cota de piata de peste 60% in 2016. Daca in 2015 romanii realizasera 1,5 milioane de plati prin mesaje telefonice, anul trecut acestea s-au dublat, ajungand la 3 milioane de tranzactii.
 

Cine plateste electronic in Romania
Aproximativ 43% dintre platile digitale procesate de companie au fost facute de persoane cu varste cuprinse intre 25 de ani si 34 de ani, 26% de catre persoane cu varste cuprinse intre 35 de ani si 44 de ani, in timp ce tinerii de 18 ani - 24 de ani reprezinta 15% din total. Tranzactiile au fost facute preponderent de barbati, in timp ce femeile au avut o pondere de 38%. Datele companiei arata ca, in lunile noiembrie si decembrie, perioade cu varf de vanzari in e-commerce, ponderea platilor facute de barbati a crescut la 68%.

"Romania incepe sa se alinieze in randul tarilor cu un ecosistem solid al platilor digitale, iar evolutia din ultimul an ne confirma acest lucru. Usurinta cu care pot face platile online ii atrage pe tot mai multi romani sa opteze pentru aceasta metoda, fapt valabil atat in Capitala, cat si in provincie”, spune Antonio Eram, CEO si Fondator Netopia mobilPay.

Potrivit acestuia, ponderea platilor online cu cardul in Bucuresti versus restul tarii a scazut cu 8% in 2016, pana la 42%, fata de anul anterior, desi numarul lor a ramas constant, ceea ce denota ca apetitul pentru platile online creste si in provincie. Cluj-Napoca se afla pe locul doi in clasament, cu 10% din platile digitale din intreaga tara. Ultima pozitie a podiumului este ocupata de Brasov si Timisoara, fiecare cu aproximativ 5% din tranzactii.
 

Valoarea platilor cu portofelul digital mobilPay Wallet: de trei ori mai mare in 2016
In ceea ce priveste valoarea platilor facute prin aplicatia mobilPay Wallet in 2016, aceasta s-a situat la 850.000 de euro, fiind de trei ori mai mare fata de cea inregistrata anul precedent. De asemenea, suma medie achitata cu portofelul digital mobilPay Wallet anul trecut a fost de aproximativ 85 de lei, iar plata medie achitata la hipermarketuri partenere a fost de aproximativ 21 de lei.

Conform datelor companiei, tranzactiile in Bitcoin, in 2016, au inregistrat o valoare de 300.000 de euro, iar suma medie achitata cu Bitcoin a fost de aproximativ 400 de lei.

Antonio Eram spune ca unul din principalele motoare in evolutia pe 2016 a fost portofoliul de clienti care au ales serviciile Netopia. Astfel ca, 3.000 de comercianti noi proceseaza prin platforma mobilPay de anul trecut, numarul total al acestora ajungand la 10.000.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii