Noi fonduri pentru IMM printr-un program destinat bancilor


Autoritatile au lansat primul apel din programul JEREMIE prin care bancile ar putea accesa fonduri de la Fondul European de Investii, pe care apoi sa le acorde intreprinderilor mici si mijlocii.

JEREMIE (Joint European Resources for Micro and Medium Enterprises) a fost lansat de Comisia Europeana si de Fondul European de Investitii, in calitate de membru al Bancii Europene de Investitii. Termenul limita pana la care bancile din tara noastra pot depune solicitarile este 19 octombrie, anul acesta, se arata in anuntul de lansare a apelului.

In tara noastra, JEREMIE face parte din Programul Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice" 2007-2013 (POSCCE), Axa prioritara 1 "Un sistem de productie inovativ si eco-eficient", Domeniul major de interventie 1.2 "Accesul la finantare pentru IMM-uri".

In cadrul acestuia, Guvernul Romaniei a semnat cu FEI un acord prin care a acordat 100 de milioane de euro pentru JEREMIE.

In Romania, programul va fi finantat si cu o suma maxima de 65 de milioane de euro din partea FEI iar fiecare banca ce va dori sa se implice, va putea contribui cu maxim 25 de milioane de euro.


Cine poate cere bani pentru a finanta IMM-urile
Bancile aplicante la statutul de intermediari financiari in program trebuie sa aiba o extindere natioanala si un portofoliu de minim 125 de milioane de credite acordate IMM. Institutiile vor primi si rating-uri din din partea unor institutii internationale (de exemplu, Moody’s).

Solicitarile vor fi examinate de FEI, aceasta fiind si institutia care va alege si bancile eligibile.

Inscrierile se fac prin e-mail si curier direct la sediul central al FEI din Luxemburg sau prin intermediul birourilor locale ale FEI.

Cei care vor sa isi modifice cererea pe parcursul perioadei de depunere a solicitarilor pot face acest lucru chiar dupa depunerea cererii.

Initiativa JEREMIE in Romania este organizata prin intermediul Fondului European de Investitii (FEI), actionand prin intermediul Fondului Holding JEREMIE (JHF).

Prin JHF, FEI gestioneaza fondurile puse la dispozitie de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) sau European Regional Development Fund (ERDF) si cheltuielile legate de achizitii publice atribuite pentru utilizare in cadrul initiativei JEREMIE.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii