Noul Cod Vamal al Uniunii Europene aduce schimbari majore pentru operatorii economici din Romania


    


Incepand cu 1 mai 2016, Codul Vamal al Uniunii Europene și actele sale de implementare (Regulamentul Delegat și Regulamentul de aplicare al Comisiei) vor fi aplicabile in intregime in Romania.

Aparitia noului Cod Vamal reprezinta un pas important in procesul de modernizare a legislatiei vamale la nivelul tuturor celor 28 de state membre, prin crearea unei infrastructuri IT care sa permita un acces facil  pe cale electronica, fara a mai fi necesara utilizarea formularelor pe suport de hartie. Specialiștii PwC au prezentat in cadrul unei conferinte cele mai importante modificari aduse de Codul Vamal al Uniunii Europene, prin prisma impactului acestora asupra companiilor din Romania si a modului in care aceste companii vor trebui sa reactioneze si sa se adapteze schimbarilor.

Alaturi de consultantii PwC Romania, la eveniment au participat si reprezentantii Directiei Generale a Vamilor, precum si liderul serviciilor de consultanta vamala pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PwC – Ruud Tusveld, care a participat la discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene pe marginea acestui pachet legislativ.

Necesitatea coordonarii celui mai important bloc comercial din lume, a colectarii taxelor vamale, care reprezinta aproximativ 15% din bugetul total al Uniunii Europene, precum si procesarea anuala a aproximativ 280 de milioane de declaratii vamale, implica un amplu proces de modernizare al autoritatilor vamale din cele 28 de state membre. O parte importanta a acestei modernizari o reprezinta si vama electronica (e-customs), de la care se așteapta o mai buna cooperare dintre vama si fisc, o creștere a colectarii si a luptei impotriva fraudei si, nu in ultimul rand, un parteneriat cu operatorii de buna credinta care sa faciliteze comertul”, a spus Ruud Tusveld.

Pe parcursul conferintei s-a abordat si nevoia de coordonare dintre legislatia privind preturile de transfer si cea privind valoarea in vama, avand in vedere ca legea din Romania permite contribuabililor romani angajati in tranzactii intra-grup sa solicite autoritatilor fiscale emiterea de acorduri de pret in avans.

In problematica preturilor de transfer si a valorii in vama este important ca operatorii economici sa poata beneficia de o abordare unitara, care sa aiba la baza punctele de vedere exprimate de autoritatea fiscala si cea vamala. Spre exemplu, se impune o astfel de abordare inaintea emiterii unui Acord de Pret in Avans”, a precizat Daniela Dinu, Director, Consultanta Fiscala, PwC Romania. 

In noul Cod Vamal, regimurile vamale vor fi reorganizate intr-o noua structura. Unele dispar, iar altele vor continua sub o alta denumire.  Astfel, dupa 1 mai 2016 va fi necesara si o corelare a prevederilor din Codul fiscal cu noile regimuri speciale prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene.

Un aspect important pe care dorim sa-l aducem in atentia companiilor se refera la redevente și drepturi de licenta, care, incepand cu 1 mai 2016, vor trebui sa fie incluse mai des in valoarea in vama”, a spus Lorina Darmanescu, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii