Numarul cazurilor de insolventa deschise in 2008 a crescut cu 66%, fata de 2007


Conform unui studiu Coface Romania, numarul total de falimente inregistrate anul trecut pe piata romaneasca s-a situat la 14.483, din care 10.636 au reprezentat proceduri nou deschise in 2008.

Anul trecut, numarul falimentelor din Romania a cunoscut o evolutie considerabila, in special dupa instaurarea crizei economice. Multi creditori au folosit abuziv procedura insolventei, care in contextul economic actual se deschide mult prea usor, fiind favorizata de conditiile de admisibilitate, se arata in studiul Coface.

Denumirea generica de “falimente” se refera la firmele aflate in reorganizare  judiciara, firmele pentru care s-a deschis procedura generala de insolventa, procedura simplificata de insolventa sau procedura falimentului pe parcursul anului 2008, precum si firmele care aveau o procedura de insolventa pe rol la sfarsitul anului 2008 - dosare inregistrate inainte de 2008.

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului, rezulta ca la sfarsitul anului 2008 un numar de 14.483 firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Dintre acestea, 6.022 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.771 in procedura simplificata de insolventa, 3.672 in faliment si 18 in reorganizare judiciara.

In primele trei luni ale acestui an, 5.173 de firme au intrat sub incidenta Legii 85/2006, aflandu-se in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Cifra a cunoscut o crestere de 58%, fata de numarul insolventelor inregistrate in perioada similara a anului trecut.

Agravarea crizei economice in Romania, lipsa unor masuri reale pentru relansarea economica promovate de autoritatile guvernamentale si restrangerea resurselor de finantare vor duce la o inrautatire severa a comportamentului de plata a companiilor. Estimam ca pana la sfarsitul anului cel putin 20.000 de companii vor intra in starea de insolventa”, spune Cristian Ionescu, General Manager Coface Romania.


Top cinci industrii in functie de numarul de falimente inregistrat in 2008
Asemanator anilor precedenti, si in 2008, cele mai multe falimente au fost inregistrate de firmele din domeniul comertului. Cu precizarea ca pe primul loc s-a situat comertul cu amanuntul, iar pe cel de-al doilea comertul cu ridicata. Ceea ce a insemnat o inversare a situatiei din 2007.

Numarul ridicat de insolvente din sectorul de retail este dat de mici intreprinderi comerciale, care, fara investitii si fara imbunatatirea ofertei in timp, au fost afectate de reorientarea consumatorilor catre marii comercianti prezenti in tot mai multe orase din tara. Anul trecut, numarul de falimente din acest sector a fost de 3.553, in crestere cu 49,85%, comparativ cu 2007.

Potrivit studiului, in perioada urmatoare, concentrarea comertului cu amanuntul in hipermaketuri se va accentua datorita extinderii constante a retelelor acestora, acoperirii oraselor de dimensiuni medii, precum si orientarii catre magazine mai mici situate in interiorul oraselor.

Avand in vedere ca anul 2008, in ansamblu, a fost unul bun din punct de vedere al consumului, acest lucru a avantajat activitatile de comert cu ridicata si de distributie, care deja se reorientasera in parte catre marii comercianti. Numarul de falimente inregistrat de acest sector s-a ridicat anul trecut la 2.932, in scadere cu -14,54%, comparativ cu 2007.

In conditiile in care anul 2009 va aduce o presiune asupra nivelului vanzarilor, este de asteptat ca unii dintre jucatorii din piata sa nu fie capabili sa isi adapteze politica de costuri la nivelul necesar si sa asistam la un numar crescut de falimente in sectorul de distributie, se mai arata in studiul Coface.

Pe pozitia a treia in functie de numarul de falimente in 2008, se situeaza sectorul constructiilor, cu 1.666 de falimente - in crestere cu 56,29%, fata de 2007. Potrivit Coface, acesta a fost primul sector afectat de criza ca urmare a blocarii pietei imobiliare, a deciziei sistemului bancar de a sista finantarea si acordarea de credite direct sau indirect legate de acest sector, intarzierii platilor datorate de bugetul de stat din ultimele luni ale anului 2008, precum si deciziilor anuntate de multi investitori de a-si amana sau intrerupe investitiile imobiliare.

La aceste cauze s-a adaugat si scaderea spectaculoasa a preturilor la materialele de constructii, in special la produsele metalurgice - cu scaderi de 40% - 50%. Anterior, dezvoltarea accelerata a sectorului imobiliar generase scumpirea acestor materiale.

Tinand cont ca la finalul anului 2008 s-a inregistrat un blocaj major al platilor efectuate de companiile din constructii, care nu pare inca rezolvat nici dupa primele luni ale anului 2009, reprezentantii Coface estimeaza ca in acest an va exista o crestere importanta a numarului de falimente in acest domeniu.

Urcarea transporturilor pe pozitia a patra in topul falimentelor din 2008, fata de pozitia a opta detinuta la sfarsitul lui 2007, s-a datorat atat reducerii semnificative a comenzilor de transport din cauza restrangerii activitatii economice a clientilor traditionali, cat si accentuarii problemelor specifice acestui sector si semnalate in repetate randuri de catre asociatiile din domeniu. Cele mai multe falimente s-au inregistrat in domeniul transporturilor rutiere de marfuri, cei mai afectati fiind micii transportatori, care nu au mai putut face fata pierderii unor clienti si costurilor in permanenta crestere. Anul trecut, numarul total de falimente din acest sector a fost de 811, inregistrandu-se o crestere cu 12,17% fata de 2007.

Locul cinci la numarul de falimente in 2008, a fost ocupat de industria prelucrarii lemnului si a produselor din lemn, cu 793 de falimente - in scadere cu 2,10% comparativ cu 2007.

Criza din domeniul constructiilor s-a rasfrant si in industria prelucrarii lemnului, astfel incat directiile silvice din intreaga tara au raportat spre sfarsitul anului trecut scaderea cererii pentru masa lemnoasa exploatata, multe firme prelucratoare solicitand rezilierea contractelor de achizitionare a lemnului sau aflandu-se in imposibilitatea de a plati masa lemnoasa contractata datorita scaderii pretului cherestelei si lipsei pietelor de desfacere.

Industria mobilei, s-a vazut afectata atat de incetinirea activitatii din constructii, scaderea numarului de locuinte si birouri nou construite atragand automat si o reducere a cererii de mobilier pentru echiparea acestora, cat mai ales de reducerea semnificativa a cererii de mobila la export.

Potrivit reprezentantilor Coface, pentru anul 2009, chiar si cei mai importanti jucatori din industria mobilei se pot astepta, in cel mai optimist scenariu, la o stagnare a activitatii sau la o reducere de 5% - 10% a vanzarilor. Asta deoarece piata interna nu pare a avea potentialul de a compensa scaderea exporturilor, din cauza schimbarii atitudinii potentialilor cumparatori care devin mai atenti sau chiar renunta la achizitionarea unor astfel de bunuri de folosinta indelungata, in conditiile unor resurse financiare limitate.

In functie de numarul de falimente inregistrat in 2008, clasamentul se continua cu urmatoarele sectoare: Hoteluri si restaurante; Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte; Industria alimentara si a bauturilor; Agricultura; Asanarea si indepartarea gunoaielor; Salubritate si activitati similare; Tranzactii imobiliare; Fabricarea substantelor si produselor chimice; IT; Industria extractiva; Alte activitati de servicii personale; Activitati recreative, culturale si sportive; Posta si telecomunicatii; Industria de masini si echipamente; Intermedieri financiare; Industria metalurgica; Productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze; Sanatate si asistenta sociala.

In ceea ce priveste distributia pe judete a cazurilor de insolventa inregistrate in 2008, doar Bucurestiul si-a pastrat pozitia din anul anterior, situandu-se in continuare pe primul loc, desi numarul cazurilor inregistrate aici s-a redus cu 25%, de la 2.313 cazuri in 2007 la 1.719 cazuri in 2008.

Capitala a fost urmata de judetele Timis, Prahova, Vrancea, Galati, Cluj si Constanta. Dintre toate zonele tarii, cele mai multe cazuri de insolventa s-au inregistrat in zona de Sud-Est a Romaniei (judetele Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta si Vrancea), care a depasit inclusiv Bucurestiul.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii