O noua marca de vinuri a intrat pe piata luna aceasta: Corcova Roy&Damboviceanu


Produsele sunt realizate de Viticola Corcova, firma detinuta de Michel Roy si Serban Damboviceanu. Vinurile sunt realizate pe podgoria Corcova (Mehedinti), care, in perioada interbelica, a facut parte din mosia printului Anton Bibescu.

Primele vinuri comercializate sunt Cabernet Sauvignon&Merlot 2008, Chardonnay 2008 si Merlot Rose 2009, se arata in comunicatul de presa.

Acestea sunt soiuri traditionale pentru aceasta podgorie, fiind incluse in soiurile autorizate DOC Mehedinti - Corcova.

Pe langa Cabernet Sauvignon, Merlot si Chardonnay, pe podgorie mai sunt plantate Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Feteasca Neagra.

"Preponderent este Cabernet Sauvignon, iarasi Syrah avem o suprafata mai mare. Pinot Noir avem o suprafata foarte mica", spune pentru startups.ro Stefan Damboviceanu.

In aceasta toamna, compania intentioneaza sa lanseze vinul Syrah, care afla in stadiul de maturare.

In perioada interbelica, vinurile de Corcova erau recunoscute la Paris prin doua cupaje - Corcovinul si Corcovelul.

Distributia vinului in Romania a inceput deja pe segmentul HoReCa (hoteluri - restaurante - catering), intentionandu-se ca din toamna acesta sa fie prezent in supermarketuri si magazine specializate.

Preturile vinurilor variaza intre 25 de lei si 30 de lei.

Viticola Corcova doreste sa exporte vinurile Corcova Roy&Damboviceanu in tarile slave (Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Rusia), in Marea Britanie, in Orientul Indepartat (China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan) si in America de Nord.

"Avand in vedere ca am lucrat in comert, am destul de multa pricepere si sunt increzator ca aici vom reusi. Cunosc destul de bine piata poloneza, unde cu siguranta vom exporta vinurile. Avem si sansa de a avea o Polonie care nu trece prin criza economica. In toamna aceasta vinurile noastre vor fi pe rafturile din Polonia", mai spune Stefan Damboviceanu.

 

Istoric
In 2005, Viticola Corcova a achizitionat 150 de hectare de teren de la mostenitorii printului Anton Bibescu, insa nu toata suprafata poate fi cultivata cu vita de vie.

"Nu tot terenul se preteaza pentru vita de vie, ci numai in jur de jumatate - vechile locuri in care se cultiva vita de vie. Bineinteles ca, in afara de parcelele viticole, mai sunt si zonele pe care le folosim pentru utilaje. Deocamdata ne-am concentrat doar pe cultura de vita de vie. O parte dintre celelalte terenuri sunt ocupate de paduri, vreo 20 de hectare de padure, mai ales pe langa vie, si vrem sa le pastram nealterate. Ecologia este un alt centru de interes al nostru si incerc sa ma implic in pastrarea cat de cat a mediului inconjurator", mai spune Stefan Damboviceanu

Podgoria are, in prezent, o suprafata de 55 de hectare, care, din 2005, au fost replantate cu vite altoite in Franta.

"In 2006 am plantat primele 15 hectare - cinci hectare de Merlo, cinci de Cabernet si cinci de Chardonnay, dar, ulterior, am continuat mai mult cu Cabernet. Prima productie a fost in 2008 cand via era la a treia frunza", adauga Stefan Damboviceanu.

Din aceasta toamna, vor intra pe rod inca 15 hectare de vita de vie, suprafata podgoriei ajungand astfel la 70 de hectare.

In anii 2008 si 2009, odata ce potentialul de productie a fost recapatat, a fost refacuta podgoria si reconstruite cramele inaltate de printul Anton Bibescu, respectand arhitectura initiala si dotandu-le cu utilaje de vinificatie din Franta si Italia.

In primul an de rod (2008) compania a imbuteliat 70.000 de sticle, iar anul trecut 150.000 de sticle. Se estimeaza ca, in momentul in care se va recolta de pe toate cele 70 de hectare (peste aproximativ trei ani_, vor fi imbuteliate in jur de 450.000 de sticle, anual.

Oenologul podgoriei este francezul Laurent Pfeffer, care a studiat la Bordeaux si este specializat in horticultura si in oenologie.

In prezent, compania are aproximativ 18 angajati, iar pana la sfarsitul anului va ajunge la 25 de angajati permanenti.

 

Investitiile
Investitia in aceasta podgorie a fost in jur de trei milioane de euro, dintre care 2,5 de milioane de euro din resurse proprii.

"Din fonduri europene am avut doua proiecte, unul pe vita de vie si unul pentru dotarea cu utilaje a cramei si am primit fonduri europene cumulate in jur de 600.000 de euro. Am facut un proiect SAPARD pe vita de vie si, ulterior, un proiect pe FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) pe Masura 123", mai spune Stefan Damboviceanu.

In acest an, compania va mai investi inca aproximativ 600.000 de euro, dintre care 400.000 de euro sunt pentru replantarea celor 15 de hectare de vita de vie. Pentru aceasta replantare, intre 150.000 de euro si 200.000 de euro vor proveni tot din fonduri europene, prin APIA (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura).

"Am facut investitia din pasiune pentru vin, pentru vinurile romanesti. Nici eu, nici asociatul meu nu am cautat o investitie banoasa, adica nu ne asteptam la un retur rapid al investitiei. Vrem sa facem un vin excelent. Speram sa ridicam nivelul vinurilor romanesti si sa aducem un prestigiu peste hotare. In plus, conjuctura este dificila, probabil in vreo 20 de ani vom reusi sa recuperam investitia. Poate, daca va fi un succes, vor reusi sa o recuperam mai repede", adauga Stefan Damboviceanu.

 

Partenerii
Michel Roy si Stefan Damboviceanu se cunosc din 1998, cei doi lucrand impreuna pentru lantul francez de retail Edouard Leclerc.

Stefan Damboviceanu este jurist. In 1994, la 18 ani, acesta a plecat la Strasbourg (regiunea Alsacia), unde a studiat dreptul. Apoi, a fost angajat al Edouard Leclerc. A lucrat in Franta, Polonia si Italia, intorcandu-se in Romania odata cu inceperea investitiei de la Corcova.

"Investitia in viticultura trebuia sa fie o ocupatie de hobby si urma sa fie mult mai mica, initial. Ne gandeam sa ne vom ocupa de lucrul acesta ca o activitate secundara, de weekend. Insa, pe o parte oportunitatea, locul atat de frumos si, pe de alta parte, faptul ca acolo am aflat ca se pot produce si ne-am convins ca se pot produce vinuri exceptionale ne-a schimbat un pic proiectul. La cateva luni dupa ce am descoperit Corcova am hotarat sa facem acest proiect", adauga Stefan Damboviceanu.

Astfel, cei doi investitori au renuntat la alte investitii si s-au concentrat numai pe cea de la Corcova.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii