Oferta de spatii industriale este inca sub nivelul cererii


Chiar daca parcurile logistice sunt construite pe baza unor solicitari ferme, foarte putine fiind dezvoltate speculativ, piata locala inca duce lipsa de spatii industriale disponibile imediat.

“Exista o cerere semnificativa pentru spatii industriale, dar oferta este extrem de mica”, se arata intr-o analiza de piata a agentiei imobiliare Regatta.

In Bucuresti s-au conturat patru zone unde au aparut noi spatii industriale. Cea mai dezvoltata se afla in vestul orasului, in special in apropierea liniei de centura si a autostrazii Bucuresti – Pitesti. Spatiile deja construite aici se inchiriaza cu aproximativ 6 euro/mp/luna, iar cele aflate in stadiul de proiect au chirii intre 4,5 euro si 5 euro/mp/luna, conform studiului citat.

In aceasta zona, sunt cautate in special spatii cu suprafete intre 1.000 si 3.000 de mp, iar cererea vine din partea companiilor de distributie si a celor care au in obiectul de activitate mica productie (ambalaje, prelucrare primara).

Nordul Bucurestiului s-a dezvoltat in principal de-a lungul liniei de centrura, in ceea ce priveste constructia de spatii industriale. Aici chiriile variaza intre 6 euro si 6,5 euro/mp/luna pentru spatiile deja construite si intre 5 euro si 5,5 euro pentru cele aflate in faza de proiect, conform Regatta.

Zona de est a orasului se dezvolta foate mult in apropierea autostrazii A2 (Soarelui). Reprezentantii agentiei citate spun ca in aceasta zona s-au cumparat suprafete foarte mari de teren de catre companii cu prezenta puternica pe piata si de catre fonduri de investitii. Astfel, este de asteptat ca aici sa fie anuntate noi proiecte in perioada urmatoare.

Chiriile din zona de est sunt in jur de 6 euro/mp/luna pentru spatiile deja construite si intre 5 euro si 5,5 euro/mp/luna pentru cele aflate in stadiul de proiect. Companiile care cauta spatii aici prefera suprafe intre 500 si 1.000 mp si intre 2.000 si 3.000 mp.

Zona de sud a Bucurestiului este slab dezvoltata din punct de vedere logistic, dar preturile mai mici ale terenurilor accelereaza aparitia de noi spatii. In plus, infrastructuta este destul de buna si nu este atat de solicitata ca in celelalte zone unde exista proiecte logistice mari. Spatiile deja construite se inchiriaza cu aproximativ 5 euro/mp/luna, iar cele aflate in faza de proiect au chirii intre 4 euro si 4,5 euro/mp/luna.

Firma a inceput deja constructia pentru un spatiu industrial in orasul Timisoara, cu o suprafata totala de 51.000 mp, cu livrare in doua etape - decembrie 2007 si septembrie 2008. Eye Maxx urmeaza sa livreze proiecte asemanatoare in Ploiesti, Brasov si Sibiu.

WDP este un alt developer important care va lansa parcuri logistice atat in Bucuresti, pe autostrazile A1 si A2, cat si in apropierea portului Constanta.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii