Pe piata insolventelor va fi mai bine in acest an, fata de anul trecut
Afirmatia ii apartine lui Andrei Cionca, Managing Partner la Casa de Insolventa Transilvania (CITR), care sustine ca o firma are sanse sa iasa din insolventa daca procedura incepe in prima saptamana in care judecatorul decide acest lucru si in primele sase luni de insolventa firma este restructurata.
Legea permite ca procedura insolventei sa dureze patru ani.
Codrut Pascu, managing partner al Roland Berger, a sustinut acelasi lucru, in cadrul unei conferinte organizata de Ziarul Financiar, in colaborare cu CITR si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), si a facut analogia cu un pacient bolnav - cu cat dureaza mai mult boala, starea sa se deterioreaza si nu neaparat din cauzele initiale. El a mai spus ca insolventa nu trebuie privita ca o boala, ci ca o perioada de time out, in care compania isi poate cristaliza planul rezultat in urma mai multor decizii.
Potrivit datelor CITR, fata de aceeasi perioada de anul trecut, in primele doua luni din acest an au fost deschise cu 20% mai putine dosare de insolventa (in jur de 4.000 de dosare de insolventa noi).
"Cantitativ, numarul insolventelor se va reduce in acest an, dar evolutia va fi diferita in functie de partile care depun cererile. Anul trecut, ponderea cererilor era 50% debitori si 50% creditori. In acest an, vom vedea o scadere a ratei cererilor debitorilor, dupa doi ani de criza in care o mare parte dintre companiile cu probleme s-au curatat sau au intrat in restructurare", a mai spus Andrei Cionca.
In prezent, in Romania, 34.000 de firme sunt in insolventa din care in jur de 900 incearca sa se reorganizeze.
Principala cauza care a dus la insolventa firmelor din Romania este managementul, care a subcapitalizat firmele si a investit in lucruri care n-au legatura cu activitatea principala a companiei.
Andrei Cionca a subliniat ca multe companii din tara noastra au mai mult probleme structurale decat cauzate de criza si ca, pentru o reorganizare de succes, este nevoie si de implicarea, in procesul de reorganizare, a unor consultanti de management.
De altfel, conform unui studiu Roland Berger, anul trecut in jur de 97% din companiile din Romania au luat masuri de restructurare, procentul fiind peste media globala, care a fost de 80% din firme. De asemenea, in tara noastra, firmele au luat, de obicei, masuri operationale - de reducere a costurilor si de generare a lichiditatii.
Perioada de restructurare a durat, pentru firmele din Romania, mai putin de sase luni, in 30% dintre cazuri, si intre 6 luni si 12 luni, pentru 50% dintre companii.
Codrut Pascu a mai spus ca o perioada de restructurare de mai putin de sase luni inseamna ca era prea tarziu pentru firma respectiva sau ca restructurarea nu a fost una profunda, un astfel de proces - strategic si operational - neputand dura mai putin de sase luni.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.