Pentru agricultura, ultimele apeluri din finantarile europene vor fi deschise in 2012


Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, subliniaza ca se mai pot deschide apeluri doar daca la anumite masuri nu vor fi cheltuiti banii, deoarece absorbtia este mai mare decat la fondurile structurale.

Fondurile europene pentru agricultura provin de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), nu dintre cele structurale.

Daniel Constantin a precizat, in conferinta "Mediafax Talks about European Funds", ca anul viitor in agricultura vor sa faca doar plati si dezangajari de sume.

"Din anii 2009, 2010, 2011, la Masurile 121 (Modernizarea exploatatiilor agricole) si 123 (Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestire) sunt proiecte, in valoare de 800 de milioane de euro, care n-au inceput nici acum din lipsa finantarii beneficiarilor. (...) In urmatoarele trei luni vedem care proiecte vor merge mai departe si care vor fi reziliate. O suma atat de mare o putem folosi la alte proiecte care au o solicitare mai mare decat suma alocata si de 300% - 400% de ori. Pentru masura 322 (Renovarea si dezvoltarea satelor) suma alocata a fost de 1,6 miliarde de euro si-au fost solicitari de sapte miliarde de euro", a detaliat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca anul viitor singura Masura care mai poate fi deschisa este 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta), daca vor mai exista fonduri disponibile. In prezent, pentru aceasta masura este deschis un apel care se va inchide pe 13 iulie. In cadrul acestui apel au fost depuse circa 63.000 de proiecte.

Pe 6 iulie, s-a incheiat un apel de proiecte pentru Masura 112 (Instalarea tinerilor fermieri), in cadrul careia au fost depuse 14.000 de proiecte.

"Si in noul program (n.red. - cel care se va deschide din 2014) vom pune accent pe instalarea tinerilor fermieri. Daca as fi fost la guvernare, as fi compensat cu Masura 113, pensionarea anticipata. Politica ar fi fost de a le deschide concomitent, ceea ce ar fi intinerit pe cei din agricultura si ar fi comasat terenurile", a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca pe 15 august se inchide ultima sesiune a Masurii 123, fiind deja depuse mai multe proiecte.

In august va fi insa deschisa ultima sesiune si pentru Masura 312 (Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi), dar mai pot ramane sume de accesat.

Masura 142, Infiintarea grupurilor de producatori, este una dintre cele unde au fost depuse cele mai putine solicitari, astfel ca aceasta este cu sesiune continua. De asemenea, alta masura cu putine solicitari este 125, Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii.

Daniel Constantin a precizat ca aceste masuri nu sunt accesate din lipsa informarii si din cauza taxelor pe care trebuie sa le achite agricultorii.

"Cele mai mari provocari sunt asigurarea cofinantarii de 5% pentru proiecte. Din 2013, sper sa avem un fond la dispozitia beneficiarilor pentru a acorda un avans cu care agricultorii sa inceapa investitiile", a adaugat Ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a mai precizat ca, in cel mai rau caz, dupa 13 iulie, platile din fondurile europene vor fi in continuare suspendate, dar nu intreprupte. Pe 6 iulie a fost trimis comisiei de audit a fondurilor europene raportul final, iar o decizie va fi luata dupa 13 iulie.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii