Pesimismul consumatorilor privind finantele familiei este in crestere


In ianuarie 2009, 44% dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei este mai dificila decat in urma cu 12 luni, conform unui studiu Gfk.

Procentul acestei categorii este in crestere, comparativ cu octombrie 2008, cand ponderea era de 30%, se arata in comunicatul de presa.

Totusi, in ianuarie, mare parte dintre romani au reusit sa-si acopere cheltuielile din propriul venit, in aceeasi masura ca in octombrie 2008. Doar circa 22% au apelat la economii sau imprumuturi pentru a se descurca, segment care a ramas constant in perioada analizata. Datele se regasesc in studiul "Barometrul de Incredere a Consumatorului", realizat lunar de GfK Romania impreuna cu Comisia Europeana.

Procentul celor care considerau ca situatia financiara a familiei lor era mai buna decat in urma cu un an se situa la 18%, in ianuarie 2009.

La inceputul anului, in Romania, o persoana din cinci reusea sa economiseasca, in scadere relativ mica fata de octombrie 2008, cand 24% dintre romani faceau economii.

In luna ianuarie, 35% dintre romani se asteptau la o inrautatire a evolutiei finantelor familiei in urmatoarele 12 luni (fata de 20%, in octombrie), iar 21% se asteptau, din contra, la imbunatatiri (fata de 29%, in octombrie).

Daca in octombrie anul trecut un procent de 20% dintre romani planuiau sa cheltuiasca mai mult in urmatorul an pe bunuri de folosinta indelungata, in ianuarie 2009, acest procent s-a redus la 15%.

Desi multi romani sunt pesimisti, numarul celor optimisti ramane unul ridicat, comparativ cu bulgarii, cehii si polonezii, mai reiese din studiu.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.000 de persoane in varsta de 15 ani si peste, reprezentative pentru populatia din Romania.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii