Piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 42,6% in 2009, fata de 2008


Potrivit unui studiu GfK, piata romaneasca a bunurilor de folosinta indelungata a atins o valoare totala de 1.422 milioane de euro pentru intreg anul 2009.

In ultimul trimestru din 2009, piata totala a bunurilor monitorizate de GfK TEMAX a fost de 422 milioane euro, se arata in comunicatul de presa.

Vanzarile din sezonul de iarna nu au atenuat imaginea de criza, piata inregistrand un declin de 43,2% in T4 2009, fata de aceeasi perioada a anului precedent.


Electrocasnicele mici
Comparativ cu 2008, acest sectorul a scazut cu 23,6%, ajungand la 71 milioane euro la nivelul anului trecut. Chiar daca in T4 2009 a inregistrat o scadere de 24,7%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, acesta a fost trimestrul cu cele mai mari vanzari, 20 milioane de euro.

Pe parcursul trimestrului patru, vanzarile de electrocasnice mici au crescut substantial in decembrie 2009 datorita sarbatorilor de iarna. Totusi, criza financiara si-a pus amprenta asupra comportamentului consumatorilor, cererea fiind mai mica in comparatie cu aceeasi luna a anului anterior.

Cel mai mare grup de produse - aspiratoarele - a fost cel mai afectat in 2009, in special in T2. Acesta este si motivul pentru care T2 este cel mai slab trimestru al anului. Categoria aparatelor electrice de barbierit si epilat a suferit mult in 2009, urmata de cea a fiarelor de calcat.

Scaderea de pret cea mai mare dintre toate categoriile si cererea crescuta pe unele sub-segmente au facut ca segmentul aparatelor pentru prepararea alimentelor sa fie mai putin afectat de criza financiara. Potrivit reprezentantilor GfK, acest lucru arata ca oamenii au fost nevoiti sa-si prioritizeze nevoile, sa-si cumpere aparatura de care au avut intr-adevar nevoie sau care ii ajuta sa economiseasca.


Electrocasnicele mari
In 2009, piata electrocasnicelor mari a scazut cu 37%, comparativ cu 2008, ajungand la vanzari totale de 334 milioane de euro.

Pe o piata in descrestere in ceea ce priveste cererea consumatorilor si fara o erodare vizibila de pret, provocarea pentru a ajunge la o mai buna performanta de vanzari a fost sprijinita pe tot parcursul anului 2009 de campanii de <buy-back>, pentru aproape toate produsele. Chiar si evolutiile mai satisfacatoare pe segmentele mai putin afectate de tendinta negativa, cum ar fi aparatele incastrabile, nu au reusit sa salveze intregul sector de la o scadere abrupta.

Pe fondul agravarii conditiilor economice, in 2009, preferintele consumatorilor s-au canalizat spre produse cu caracteristici tehnice mai putin avansate. Acest lucru a fost, de asemenea, o bariera in generarea de valoare suplimentara pe piata.


Electronicele
Incheind un an de criza plin de provocari, ultimele evolutii ale acestui sector nu au modificat in mod semnificativ imaginea de ansamblu construita de-a lungul anului 2009 prin intermediul unei slabe performante a vanzarilor. Bazat pe rate omogene de declin pe tot parcursul anului, sectorul a ajuns in 2009 la doar 60% din valoarea vanzarilor de bunuri electronice de larg consum realizate in 2008.

Cu toate acestea, vanzarile din perioada Craciunului au transformat sectorul Consumer Electronics in cel mai dinamic dintre toate sectoarele monitorizate in cadrul GfK TEMAX. Vanzarile din T4 2009 au totalizat 93 milioane de euro, indicand un salt mare, de 66%, in comparatie cu trimestrul precedent al aceluiasi an. In decembrie 2009, preferintele consumatorului s-au indreptat catre doua categorii principale de produse - TV/audio si segmentul de jocuri. 

In ceea ce priveste consolele video, acestea au fost cel mai dinamic produs al sezonului. Ajungand aproape de valoarea vanzarilor din decembrie 2008, consolele video au performat in decembrie 2009 cu vanzari de doua ori mai mari decat in luna precedenta, dovedind interesul consumatorilor pentru produse de <home entertainment>. In mod remarcabil, consolele video au inregistrat cea mai mica scadere in cadrul sectorului de produse electronice, comparand un an de expansiune 2008 cu un an de criza 2009.

Comparativ cu decembrie 2008, vanzarile de TV/Audio au scazut cu 30%. Totusi, pentru aceste produse - televizoarele plasma si LCD, sistemele audio si home cinema si media playerele portabile - comparatia cu noiembrie 2009 arata ca valoarea vanzarilor aproape s-a dublat in decembrie 2009. In special vanzarile de televizoare plasma si LCD - principalul motor de pe piata - au fost sustinute de-a lungul anului prin promotii semnificative ale retailerilor si ale producatorilor, fiind, de asemenea, produsul cu scaderea de pret cea mai masiva din categoria electronicelor.

Monitoarele multifunctionale sunt un alt segment cu o performanta buna in 2009 si cu premise puternice de evolutii pozitive in viitorul apropiat. Acestea reprezinta o sub-categorie la limita dintre TV si monitoare, datorita TV tuner-ului integrat care ofera posibilitatea combinarii functionalitatii televizorului si a monitorului computerului intr-un singur dispozitiv care economiseste spatiul.


Telecom
In trimestrul al patrulea 2009, piata de telecomunicatii a scazut cu 33,7% comparativ cu al patrulea trimestru al anului 2008, atingand o valoare de 73 milioane de euro. Datorita sarbatorilor de Craciun, care influenteaza oamenii sa cumpere cadouri pentru ei sau pentru ceilalti, in T4 s-a inregistrat o crestere de 20% fata de T3 2009.

O caracteristica a carei importanta a crescut pe piata de telefonie mobila este cea de touch screen. Producatorii si-au largit portofoliul cu telefoane mobile si smartphone-uri touch screen, incurajati fiind de utilizarea tot mai larga a internetului, a jocurilor, a mesageriei instant si a functiilor de fotografiere. Aceste dispozitive inovatoare au mentinut piata intr-o scadere mai mica decat cea medie a bunurilor monitorizate in studiul Temax.


IT
Vanzarile pe segmentul IT au crescut cu aproape 40% in T4 2009, fata de performanta atinsa in trimestrul anterior, dar au scazut cu 53,5%, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent.

Cu toate ca sectorul IT a continuat sa inregistreze o scadere, T4 2009 a ajuns la cea mai mare valoare a bunurilor monitorizate de GfK TEMAX, sectorul IT atingand o valoare de 120 milioane de euro.

Desi sarbatorile de iarna au contribuit la cresterea vanzarilor, scaderea puterii de cumparare a oamenilor cauzata de scaderea veniturilor si de resursele financiare reduse a provocat scaderea vanzarilor in valoare, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.


Foto
Caracterizate de scaderi ale vanzarilor in sezonul de vara, care nu au reusit sa se ridice la nivelul cererii consumatorilor, camerele foto digitale au avut dificultati in a stabili un trend de crestere semnificativ in trimestrele urmatoare. Valoarea maxima inregistrata in ultimele trei trimestre ale lui 2009 a fost de noua milioane de euro, conturand imaginea unui an cu multe provocari pentru aceste produse, in termeni de performanta a vanzarilor. Sectorul foto a inregistrat o scadere de 45% in 2009, comparativ cu 2008, in principal din cauza slabelor evolutii ale segmentului compact.

Ramele foto digitale si camerele SLR s-au bucurat de evolutii pozitive pe parcursul anului, insa nu indeajuns pentru a evita un trend puternic negativ. Vanzarile de Craciun au fost foarte bune pentru ramele foto digitale. Nivelul achizitiilor pentru aceasta tehnologie, potrivita pentru un sezon al darurilor, a crescut cu mai mult de patru ori in decembrie 2009, comparativ cu luna precedenta a aceluiasi an.


Echipamente de birou
Echipamentele de birou au inregistrat o crestere de 30% in al patrulea trimestru al anului, comparativ cu al treilea trimestru al anului 2009, atingand o valoare de 13 milioane de euro.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2008, ambele produse din aceasta categorie, imprimantele si multifunctionalele, arata o scadere de 55,4%. Scaderea brusca este cauzata in principal de vanzari scazute in sectorul B2B si de indicatorul scazut de incredere al consumatorilor.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii